• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση πάνω από τις 660 μονάδες για τον ΓΔ – Tι κρύβεται πίσω από την αντίδραση της Βιοχάλκο


    Και πάλι καλά!

    Σε μία δύσκολη μέρα για τις αγορές, όπου όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες του πλανήτη διαπραγματεύονται στο… κόκκινο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να κλείσει, για ένατη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο, με άνοδο.

    Τα κέρδη ήταν οριακά, 0,31%, αλλά πάνω από τις 660 μονάδες, τις οποίες κρατάει η αγορά για τέταρτη μέρα.

    Με κλείσιμο στις 663 μονάδες και με καταλύτη, τα ισχυρά επιχειρηματικά νέα, όπως η πρόθεση αύξησης της συμμετοχής των Ολλανδών της Roggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή το ενδεχόμενο να μπει ισχυρό fund στη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που δημοσιεύουν τα blue chips, καταστούν το Χ.Α. ιδιαίτερα ελκυστικό μέσα στην υγειονομική κρίση.

    Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται στα επίπεδα του 30%.

    Η αλλαγή εικόνας και τάσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και για σήμερα είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ετήσιο λονδρέζικο roadshow του Χ.Α., που φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά. Η κίνηση αυτή και μόνο καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, μετά την απαξίωση που ακολούθησε από το σκάνδαλο της Folli Follie.

    To ενδιαφέρον σήμερα εστιάστηκε στις μη τραπεζικές μετοχές. Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη μέρα κατά 1,21%, στις 328 μονάδες.

    Πτώση 1,67% για την Alpha, στα 0,578 ευρώ, 1,59% για την ΕΤΕ, στα στο 1,176 ευρώ, 1% για την Eurobank, στα 0,39 ευρώ και αμετάβλητη στο 1,18 η μετοχή της Πειραιώς. Πωλητές, επίσης, βγήκαν στη ΔΕΗ, έπειτα από μία κούρσα που διαρκεί από τα τέλη Αυγούστου, με το χαρτί να υποχωρεί 2,57%, στα 5,11 ευρώ. Από εκεί  και πέρα, οι επενδυτές, έδωσαν νέα ευκαιρία στην Aegean, που πραγματοποίησε αντίδραση 3,46%, στα 3,89 ευρώ, κέρδη 8,78% για την Βιοχάλκο, στα 2,75 ευρώ, μετά τις κληρονομικές εξελίξεις που διασφαλίζουν τη συνέχεια του ομίλου, με την μετοχή να ξεπερνάει τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών που ήταν τα 2,60 ευρώ, κλείνοντας στα 2,75.

    Αντίδραση, μετά την σούπερ άνοδο στην Ελλάκτωρ, βγήκε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 3,91%, στα 6,65 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί κατέχουν ποσοστό, 30%, και στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Νέα αντίδραση, αλλά υποτονικότερη για την Ελλάκτωρ, 2,04%, με κλείσιμο στο 1,40, ενώ έκανε πράξεις πάνω και από το 1,5 ευρώ.

    Θετικό πρόσημο, αλλά με κέρδη κάτω από 1% για την ΕΥΔΑΠ στα 7,44 ευρώ.

    Ο Μυτιληναίος βρέθηκε μιαν ανάσα από τα 9 ευρώ και έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3%, στα 154,93 ευρώ η Βιοχάλκο και στα 11,58 ευρώ η μετοχή της Μότορ Όιλ.

    Αντίδραση 7,33% για την μετοχή της Reds, στο 1,24 ευρώ, εταιρεία στην οποία η Ελλάκτωρ έχει ισχυρή συμμετοχή.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 47 έκλεισαν με κέρδη και 43 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ