• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά 9 ετών ο δείκτης με τράπεζες, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίο

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Απόστολος Βακάκης (Jumbo) - Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Απόστολος Βακάκης (Jumbo) – Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Ισχυρές εντολές γυρίζουν την αγορά σφόδρα ανοδικά με κέρδη πάνω από 2% και τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1.315 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν νέα υψηλά 9 ετών. Έχοντας στην άκρη του μυαλού τους το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ανά πάσα στιγμή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) συνεχίζει να μοιράζει συγκινήσεις.

    Τα μη τραπεζικά blue chips, που ξεχωρίζουν με σημαντικά κέρδη είναι Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,96% 29,46 +4%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,05% 38,22 +3%, ΔΕΗ +3%.

    Μεγάλη άνοδος για την Εθνική ΕΤΕ 3,44% 7,82 +4% και ακολουθούν Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,00% 2,03 +3,3%, Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 +3,3% και Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,26% 3,77 +3%.

    Οι συναλλαγές έχουν ενισχυθεί από τα πακέτα του Μυτιληναίου συνολικής αξίας 14,6 εκατ. ευρώ και όγκου 471,6 χιλ. τεμαχίων. Σήμερα άλλωστε ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Μυτιληναίος.

    Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο κάτω όριο (4%), ενώ η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ.

    Μετά από ένα ράλι 100% τους τελευταίους 12 μήνες, η Morgan Stanley αντικατέστησε την Eurobank με την Πειραιώς στη λίστα των Financial’s Finest.

    Βέβαια, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζει να θεωρεί την Eurobank ως την καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά προτιμά την Πειραιώς λόγω της φθηνότερης αποτίμησής της (0,5x 2024 P/BV).

    Στο 4,45%, ή 125 μονάδες βάσης από το mid swap (3,2%) διαμορφώθηκε το επιτόκιο για το νέο 15ετες ομόλογο που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ, στην πρώτη έξοδο του στις αγορές μετά τις πρόσφατες εκλογές, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ.

    Οι προσφορές ανήλθαν στα 13,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το ποσό κατά 3,8 φορές.

    Στα διεθνή, στο επίκεντρο η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη 12/7 καθώς θα αποτελέσει την ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις της FED για την πορεία των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

    Την Παρασκευή ξεκινούν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου των μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές απόρροια της αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές Τράπεζες για τον έλεγχο του πληθωρισμού δεν θα αφήσει αμέτοχη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πακέτο με το καλημέρα στη Mytilineos – Στις 1.300 ο δείκτης

    Γιατί όλη η αγορά συζητά για Τράπεζα Πειραιώς και ΑΒΑΞ

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ