• Οικονομία

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα

    S&P


    Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική για τους επενδυτές είναι στην κορυφή της ατζέντας για τους ξένους οίκους ως ένα βασικό κριτήριο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συντομότερα και όχι αργότερα.

    Το μήνυμα αυτό ήταν σαφές και στο πλαίσιο των δηλώσεων ανώτερου στελέχους της S&P νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Fin Forum 2023.

    Ξεκαθαρίζοντας πως δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις είναι το δίπολο που κρίνει τον χρόνο απονομής της επενδυτικής βαθμίδας και πως εκεί θα εστιάσει η επόμενη αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του διεθνούς οίκου έφερε ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, που θα πρέπει να γίνει περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις, κάτι που σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας προς την επενδυτική κοινότητα.

    Πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θέμα είναι μια πάγια κριτική προς τη χώρα τόσο από την πλευρά των πιστωτών της, των θεσμών στις εκθέσεις τους διαχρονικά, αλλά και των ξένων οίκων που σχολιάζουν κατά καιρούς στις δικές τους εκθέσεις το ζήτημα αυτό ζητώντας επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και περισσότερο φιλικό, ευέλικτο πλαίσιο για τους επενδυτές, ώστε να μην αποθαρρύνονται εξαιτίας δυσανάλογων καθυστερήσεων και ακαμψιών.

    Κατά τα λοιπά για τον διεθνή οίκο, που διατηρεί τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα σημάδια είναι θετικά προς ώρας, αλλά οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης είναι στο μικροσκόπιο.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα ξεκίνησε τον Απρίλιο σημείωσε νωρίτερα σήμερα το στέλεχος του διεθνούς οίκου, Samuel Tilleray στο πλαίσιο του Fin Forum 2023, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση για αναβάθμιση.

    Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, οι εκλογές τον Ιούνιο ελαχιστοποίησαν το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα.

    Μιλάμε, όμως για μια νέα κυβέρνηση, ένα νέο πρόγραμμα, ένα νέο υπουργικό και έναν νέο υπουργό Οικονομικών, για αλλαγές οι οποίες μένει να αξιολογηθούν στην πορεία προτού ληφθεί κάποια απόφαση.

    Είμαστε κοντά, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί ήταν το μήνυμα που πέρασε το στέλεχος, τονίζοντας πως υπάρχει χρόνος μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου προκειμένου να σχηματοποιηθεί μια άποψη.

    Δεν θα βιαστούμε, αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, υπάρχουν συγκεκριμένα πεδία στα οποία επικεντρώνουμε, όπως τα δημοσιονομικά, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και οι μεταρρυθμίσεις με ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα τη μεταρρύθμιση στο μέτωπο της Δικαιοσύνης.

    Ιδιωτικοποιήσεις, ψηφιοποίηση είναι σίγουρα στις προτεραιότητες, όπως επίσης και η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.

    Πιστεύουμε πως είναι αναστρέψιμο δήλωσε το στέλεχος του οίκου, αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιθανόν σήμερα η έκδοση του 15ετούς

    Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η Τράπεζα Πειραιώς σε παγκόσμιο επίπεδο

    Χρηματιστήριο: Πακέτο με το καλημέρα στον Μυτιληναίο – Στις 1.300 ο δείκτης



    ΣΧΟΛΙΑ