• Μετοχές

    Γιατί όλη η αγορά συζητά για Τράπεζα Πειραιώς και ΑΒΑΞ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Δύο μετοχές φαίνεται να τραβούν τα «βλέμματα» της επενδυτικής κοινότητας. Η πρώτη είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και η δεύτερη η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50.

    Σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων για την πρώτη μία ανάσα πριν γράψει κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ και οκτώ συνεχόμενες ανοδικές για την Άβαξ με την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 225 εκατ. ευρώ, γράφοντας υψηλό 9 ετών και κέρδη από την αρχή του χρόνου 105,2%!

    Το momentum στην αγορά παραμένει έντονα ανοδικό.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «κοιτάζει» και πάλι τις 1.300 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει από το μακρινό 2014 και χθες η Goldman Sachs υποχρεώθηκε πάλι να αλλάξει την εκτίμησή της για την αγορά σε διάστημα δύο μηνών, δίνοντας τιμή στόχο τις 1.370 μονάδες.

    Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάκτηση της οποίας δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί σε έκτακτη αναθεώρηση.

    Φυσικά κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι επενδυτικοί οίκοι (S&P, Fitch, Moody’s) δεν μας έχουν συνηθίσει  σε τέτοιους είδους εκπλήξεις.

    Εκείνο όμως, που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, είναι ότι ο MSCI συνεχίζει να «βαθμολογεί» τις ελληνικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Μία περίπτωση είναι της Πειραιώς.

    Κοντά στα 4 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της, θεωρείται ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Αυγούστου έχει όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο περίφημο δείκτη βαρόμετρο για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

    Ωστόσο, όπως έχουν αναφέρει σε αναλύσεις τους άλλοι οίκοι, ο αριθμός των ελληνικών μετοχών που παρακολουθεί και καλύπτει ο MSCI στο ελληνικό «καλάθι» είναι δέκα.

    Οπότε ενδεχόμενη είσοδος της Πειραιώς μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αφαιρεθεί άλλη μετοχή, κάτι που είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, εξαιρετικά πιθανό να συμβεί.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα 18 – 31 Ιουλίου είναι το κρίσιμο διάστημα που ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες συνεδριάσεις για να «μετρήσει» κεφαλαιοποιήσεις.

    ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 είναι οι μετοχές που απαρτίζουν σήμερα τον ελληνικό δείκτη.

    Φυσικά οι αξιωματούχοι του MSCI έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτοι και ουδείς μπορεί με σιγουριά να προβλέψει τις κινήσεις τους.

    Η ΑΒΑΞ 

    Ως προς την Άβαξ, ούτε 3 ημέρες δεν πέρασαν από την κοφτή διάψευση του κατασκευαστικού ομίλου την Παρασκευή, ότι δεν εξετάζει καμία πρόταση εξαγοράς, παρά το γεγονός ότι οι φήμες δίνουν και παίρνουν και πως μεγάλος ενεργειακός – κατασκευαστικός όμιλος θέλει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο έργων του στην Ελλάδα.

    «H ΑΒΑΞ Α.Ε. (η “Εταιρεία”) με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο περί ενδιαφέροντος εξαγοράς της Εταιρείας, διευκρινίζει στο επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρεία και η διοίκησή της δεν έχουν λάβει ή εξετάσει οιαδήποτε πρόταση από οιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος αναφορικά με την εξαγορά της και επομένως κάθε σχετική αναφορά των λόγω δημοσιευμάτων είναι αβάσιμη και αναληθής.

    Η Εταιρεία και η διοίκησή της παραμένουν προσηλωμένες στους στρατηγικούς στόχους που έχουν ανακοινωθεί», έγραφε η σχετική ανακοίνωση – επιστολή της εισηγμένης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 7/7.

    Eκείνη τη μέρα στη μετοχή έγινε απλώς το… όγδοο ανοδικό σερί!

    Η αγορά επιβράβευσε την Άβαξ διότι μετά από 13 χρόνια προέβη στη μικρή διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ.

    Το ανεκτέλεστο έργων έχει φτάσει πλέον στο κατώφλι των 3 δισ. ευρώ με τη διοίκηση να δηλώνει ότι το 2023 οδηγείται σε αύξηση εσόδων της τάξεως του 15%-25%, ενώ για το 2024 σε μια επιπλέον αύξηση 30%-40%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιθανόν σήμερα η έκδοση του 15ετούς – Στρατηγικός στόχος η μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών στην διετία 2024 – 2025 με την ανταλλαγή παλαιότερων τίτλων

    Όλα όσα συζήτησαν οι 4 τραπεζίτες με τον Κωστή Χατζηδάκη

    Alpha Finance για ΟΤΕ: Αύξηση της τιμής στόχου στα €18,08 και σύσταση «αγοράς»



    ΣΧΟΛΙΑ