Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Σε Μυτιληναίο, ΤΕΝΕΡΓ και Άβαξ oι αγοραστές


Με τις συναλλαγές ούτε καν στα 16 εκατ. ευρώ έπειτα από 4,5 ώρες συναλλαγών, η χρηματιστηριακή αγορά καλύπτει μέρος των χαμηλών ημέρας, που ήταν οι 616 μονάδες, κινούμενη προς τις 619-620 μονάδες.

To γεγονός ότι η μετοχή της Άβαξ ΑΒΑΞ 1,64% 0,62 διεκδικεί με αξιώσεις την γραμμή 4 του μετρό δίνει ώθηση πάνω από 12% στη μετοχή, στα 0,60 ευρώ, τη στιγμή που η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί πάνω από 6,39%, στο 1,37 ευρώ, με περίπου 450 χιλιάδες τεμάχια. Ίσως να είναι και ό,τι πιο ενδιαφέρον από τη σημερινή συνεδρίαση, αφού οι επενδυτές μένουν στο ίδιο έργο θεατές, σε κάθε πεδίο.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί την πορεία του Oruc Reis και οι επενδυτές την κατρακύλα της αγοράς στις 616 μονάδες, αρνούμενοι να συμμετάσχουν περαιτέρω, κάτι που φαίνεται από τον τζίρο των 3,3 εκατ. ευρώ. Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά οδηγώντας σε τοπικά lockdown τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα. Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της Αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων, όπως η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.

Στο εξωτερικό, πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν μικτή καθώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος επηρεάζεται από έκτακτα κέρδη και ζημιές, οι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν ιλιγγιώδεις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ στο εμπόριο οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν εξισορροπήσει τις απώλειες από το επίγειο δίκτυο. Η γενική αίσθηση των πρώτων αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι ότι οι αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές ενώ ο ρυθμός της βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν σημαντικά καλύτερος. Σε ό,τι αφορά την προοπτική των επόμενων τριμήνων οι διοικήσεις των εταιριών δείχνουν ακόμα επιφυλακτικές και αναμένουν ένα πειστικό σινιάλο από μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού προκειμένου να διατυπώσουν μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνο Χατζηδάκη, τεχνικά επέστρεψε στη ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε καθοδικό χάσμα με άνω όριο τις 627 μονάδες το οποίο φαίνεται ότι δοκιμάζει να κλείσει ο Γενικός Δείκτης. Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών στην περίοδο μετά τον Μάιο δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας. Ως εκ τούτου μάλλον η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο.

Πάντως, οι απώλειες κατά το άνοιγμα στις τράπεζες έχουν περιοριστεί. Το ίδιο ισχύει για τη ΔΕΗ που υποχωρεί πάνω από 2% στα 5,11 ευρώ, οι απώλειες στην Βιοχάλκο έχουν περιοριστεί στα 2,76, ενώ σε αρνητικό πρόσημο πέρασαν τα ΕΛΠΕ, στα 4,51 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για την ΜΟΗ, στα 9,01 ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται ο Μυτιληναίος στα 9,58, ο ΟΠΑΠ στα 8,22 και ο ΟΤΕ στα 12,35 ευρώ. Κίνηση προς τα 12 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή και 2% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 2,94.


ΣΧΟΛΙΑ