Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: «Ψυχρολουσία» από τράπεζες, «δροσιά» από Coca Cola, Μυτιληναίο, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ


Θα μπορούσε και καλύτερα… Αυτό είναι το μήνυμα της δεύτερης συνεχόμενης ανόδου της αγοράς.

Μετά από έξι συνεδριάσεις η αγορά επέστρεψε πάνω από τις 630 μονάδες. Σημειώνουμε για μία ακόμα φορά τον κίνδυνο παραμονής της αγοράς κάτω από τις 630 μονάδες: Συνιστά κίνηση και περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να βρεθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στα ανεπιθύμητα, αλλά όχι αχαρτογράφητα, ύδατα της περιοχής των 570-580 μονάδων. Και μερικές από τις τραπεζικές και συνάμα δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Alpha, μιαν ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά τους.

Κοντολογίς, καλώς έδειξε αντανακλαστικά η αγορά, αλλά με τη φωτιά δεν κάνει να παίζει κανείς… Όσο πιο ψηλά από τις 630 μονάδες τόσο το καλύτερο.

Ο γενικός δείκτης έπιασε υψηλά ημέρας στις 641 μονάδες. Ανησυχητικό που δεν διατήρησε τα επίπεδα αυτά και θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή συνεδρίαση για να δούμε αν θα απομακρυνθεί περαιτέρω από την διακεκαυμένη στήριξη των 630 μονάδων, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 637,75 μονάδες και με κέρδη 1,47%, ενώ οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, αγγίζοντας τα 37,28 εκατ. ευρώ, αλλά με 2,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, σε Eurobank, Παπουτσάνη (194 χιλιάδες τεμάχια), ΟΠΑΠ και Μότορ Όιλ. Που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 34,4 εκατ. ευρώ.

Ο χαμηλός τζίρος, είτε στην άνοδο είτε στην πτώση, όπως έχει τονιστεί, σημαίνει απουσία ενδιαφέροντος, έλλειψη διάθεσης για ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα και ενδιαφέρον μ,όνο για επιλεγμένα χαρτιά. Ο χαμηλός τζίρος ευνοεί παιχνίδια σε συγκεκριμένες μετοχές, κυρίως αυτές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Η Alpha Bank έκανε και πάλι  το θαύμα της… Με υψηλό πάνω από τα 0,56 ευρώ, έκλεισε τελικά με απώλειες πάνω από 1,3%, στα 0,541 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δύο τιτλοποιήσεις της, άνω των 7,6 δισ. ευρώ, περνούν στην πλατφόρμα του Ηρακλή. Οι πιέσεις στην Alpha Bank όμως δεν στράβωσαν το κλίμα την Τετάρτη, το οποίο αν δεχθούμε ότι προήλθε από την θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall, ενίσχυσε την εικόνα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Στα καλά νέα της ημέρας το γεγονός ότι κρατήθηκαν οι πωλήσεις της Coca Cola και περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη και ο τζίρος της στο πρώτο 6μηνο. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5,67%, στα 23,84 ευρώ, επίπεδα τα οποία είχε να δει εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα έγραψε υψηλό ημέρας στα 24,05 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος εξαιτίας των απωλειών της Alpha και της ΕΤΕ (που υποχώρησε μόλις 0,04%) υποχώρησε στις 319,92 μονάδες με απώλειες 0,10%. Οι αναλυτές δεν θέλουν για τον κλάδο κλείσιμο κάτω από τη στήριξη των 300 μονάδων, κάτι το οποίο συνέβη τις περασμένες μέρες.

Υποτονικά κέρδη για Eurobank και Πειραιώς, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ότι θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα από το πρόγραμμα «Γέφυρα», στο οποίο κατά το πρώτο διήμερο εντάχθηκαν περισσότεροι από 8 χιλιάδες ενδιαφερόμενους δανειολήπτες.

Από εκεί  και πέρα νέα υψηλά, στα 11,56 ευρώ και με κέρδη 3,2%, έγραψε η Τέρνα Ενεργειακή και κέρδη πάνω από 1% με κλείσιμο στα υψηλά εβδομάδας, τα 6,09 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ένα ακόμα κλείσιμο πάνω από τα 8 ευρώ για τον Μυτιληναίο που έκλεισε με άνοδο 1,57%.

Επιστροφή πάνω από τα 8 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, μετά την τεχνητή πίεση των προηγούμενων ημερών, επανεπένδυσης του μερίσματος σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Θετικό πρόσημο και κέρδη 1,2% για τον ΟΤΕ, στα 12,65 ευρώ.

Αντίδραση, έπειτα από πολλές συνεδριάσεις ταλαιπωρίας, για την Μότορ Όιλ που έκλεισε στα 11,42 ευρώ και άνοδο 1,96%, αλλά και για τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν κατά 2,8%, στα 5,45 ευρώ.

Αντοχές για την ΕΧΑΕ που κάλυψε τις απώλειες της επιστροφής κεφαλαίου και έκλεισε με άνοδο 2,07%, στα 2,965 ευρώ.

Η ΔΕΗ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 4 ευρώ και έμεινε αμετάβλητη στα 3,90.

Η Jumbo, παρά το υψηλό μέρας στα 16,61 ευρώ, έκλεισε με απώλειες 1,83%, στα 16,10.

Αρνητικό πρόσημο και για την Ελλάκτωρ 2,97%, στο 1,14 ευρώ, ενεργοποιώντας, όπως φάνηκε, πωλητές στο 1,18, με όγκο σχεδόν 700 χιλιάδων τεμαχίων.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 61 ενισχύθηκαν και 30 υποχώρησαν.


ΣΧΟΛΙΑ