• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πώς τα call auctions έσωσαν από τα χειρότερα τις τράπεζες – Οι αγοραστές της τελευταίας στιγμής σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Μία είναι η εξήγηση για το άγριο άδειασμα της ελληνικής αγοράς τη Δευτέρα: Τελευταία μέρα του μήνα και οι ξένοι από τους οποίους ήρθαν και οι περισσότερες εντολές πώλησης, διαπιστώνοντας ότι βγάζουν κέρδη σε διψήφιο ποσοστό από τις ελληνικές μετοχές, κυρίως τις τράπεζες, βγήκαν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους σε ένα οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο.

    Η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Wall, αλλά και σε αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης, φαίνεται ότι είναι υπό έλεγχο. Πτώση λίγο πάνω από 1% για τον S&P, 1,7% για τον Dax στην Φρανκφούρτη, 1,23% για τον FTSE στο Λονδίνο, 2,3% για τον CAC στο Παρίσι. Μετά την Ελλάδα σε δεινή θέση περιήλθε την Δευτέρα η αγορά της Βιέννης που κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 5%, ενώ στην αγορά της Πόλης, ο δείκτης IBEX περιόρισε τις απώλειές του μόλις σε 0,32!.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, το γεγονός ότι το Χ.Α. καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υποχωρούσε πάνω από 4%, με χαμηλό στις 878 μονάδες, τερμάτισε πιο πάνω, στις 891,58 μονάδες και με συναλλαγές 276,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. πέρασε το 50% της Trastor).

    Το στοιχείο της αβεβαιότητας και συνάμα της επιφυλακτικότητας αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, αν και οι αποδόσεις στις τράπεζες από το ξεκίνημα της χρονιάς παραμένουν ακόμα ισχυρές, άνω του 10% -με εξαίρεση την Eurobank που διαμορφώνεται πια στο 7%.

    Οι ξένοι ήταν οι βασικοί πωλητές, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, τα κλεισίματα βελτιώθηκαν, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Τελικά, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 έκλεισε κάτω από το 1 ευρώ, στο 0,97 και με πτώση άνω του 10,1% με 25,4 εκατ. τεμάχια.

    Πριν τα call auctions, η μετοχή είχε βρεθεί και στα 90 λεπτά! Πτώση πάνω από 8,8% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70, στα 3,30 ευρώ, ενώ πριν τις δημοπρασίες είχε βρεθεί ακόμα και στο 3,21 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια πάνω από 7,7 εκατ. τεμάχια. Όγκο άνω των 21,2 εκατ. τεμαχίων για την Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο 7,5% και τη μετοχή να υποχωρεί στο 1,21 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 5,60%, στο 1,41 ευρώ και όγκο 4,8 εκατ. τεμαχίων.

    Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο κλείσιμο βγήκαν εντολές αγορών σε ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και ΟΠΑΠ [metoxe metoxi=ΟΠΑΠ] , ενώ σε Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 και ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 βγήκαν πωλητές την τελευταία στιγμή  διακινώντας 428 χιλιάδες και 1,1 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

    Από τα  blue chips σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola με τις απώλειες να ξεπερνούν το 8% και το χαρτί να κλείνει σε χαμηλά διετίας, στα 23,52 ευρώ με 101 χιλιάδες κομμάτια.

    Σημειωτέον, ότι η Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94  έχει παρουσία στη Ρωσία που δέχεται τον οικονομικό στραγγαλισμό της Δύσης, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, διατηρώντας εργοστάσιο. Πτώση 10,6% και για την θυγατρική Frigoglass με 1,23 εκατ. τεμάχια.

    Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν ως κομβικής σημασίας τη μη διάσπαση της περιοχής των 850 – 875 μονάδων. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι επενδυτές που μείωσαν ισχυρά τις θέσεις τους στις τράπεζες, θα επανεμφανιστούν ως αγοραστές ή αν πρόκειται για μία συμπεριφορά με μόνιμα χαρακτηριστικά, επαναφέροντας τον δείκτη στις μικρές διακυμάνσεις, εξέλιξη που παραπέμπει σε ένα μικρό χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης

    Ανάλυση τώρα: Τι συμβαίνει σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

    Trastor: Πακέτο για το 52% του συνόλου των μετοχών στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ