• Σχόλιο Αγοράς

    Ανάλυση τώρα: Τι συμβαίνει σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

    • Γιάννης Γιαπράκης


    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται ξανά σε ανοδική με υπέρβαση των 964  μονάδων (κλείσιμο).

    Η εκτίμηση ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διάσπαση του SMA200 θα έφερνε μια προσπάθεια ανάκτησής του επιβεβαιώθηκε απόλυτα.

    Η αγορά επέστρεψε ανοδικά και έφτασε μέχρι τον SMA50.

    Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η μεγάλη ημερήσια διακύμανση στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση, είναι σαφής ένδειξη ότι η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί και τις επόμενες ημέρες μέχρι να βρει ισορροπία θα οδηγείται κατά μεγάλο ποσοστό από τις ειδήσεις στην κρίση της Ουκρανίας χωρίς να αγνοούνται τα βασικά τεχνικά στοιχεία όπως οι SMA.

    Είναι σαφές ότι η διόρθωση που έφτασε μέχρι τις 883 μονάδες είναι διόρθωση του ανοδικού σκέλους C (πορτοκαλί) κάτι που αποτελούσε και την αρχική εκτίμηση. Το γεγονός ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι καθοδικοί στόχοι (916, 901 και 886 μονάδες) είχε αναφερθεί ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τουλάχιστον μια ανοδική αντίδραση ενώ θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της διορθωτικής κίνησης πιθανόν να ήταν κοντά.

    Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής το ενδεχόμενο αυτό όχι να είναι κοντά αλλά να έχει ήδη συμβεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

     

    Δείκτης Τραπεζών

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 741  μονάδων (κλείσιμο).

    Ο τραπεζικός δείκτης άγγιξε τον SMA50 και γύρισε ανοδικά καθιστώντας σαφές ότι διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική. Δεν υπάρχει αλλαγή στην τεχνική εικόνα ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα και στους τραπεζικούς τίτλους

    ΔΕΗ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 8,75€ (κλείσιμο).

    Καθοδική παραμένει και η μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής. Εκδηλώθηκε μια προσπάθεια υπέρβασης της cd η οποία απέτυχε και αυτό οφείλεται στην ισχυρή πίεση που συνάντησε η μετοχή από τον SMA50.  

    ΕΛΠΕ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική  με διάσπαση των 6,48€ (κλείσιμο).

    Επέστρεψε ανοδικά η μετοχή πετυχαίνοντας την υπέρβαση της αντίστασης στα 6,90€ αλλά το σημαντικότερο νέο υψηλό.

    Είναι σαφές ότι διατηρείται και η μεσοπρόθεσμη τάση ανοδική με την συνεχή στήριξη του SMA50 

    DJI

    Παρότι η διπλή στήριξη στις 33843-34022 μονάδες διασπάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας  ο δείκτης δεν δέχεται να την εγκαταλείψει με αποτέλεσμα την ανοδική επιστροφή και την εκ νέου υπέρβασή της.

    Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει ενεργοποιηθεί  καθοδικός σχηματισμός ως αποτέλεσμα της αρχικής διάσπασης και ότι η ανοδική αντίδραση είναι πιθανό να αποτελεί pull back του καθοδικού σχηματισμού. Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική και αντιστρέφεται με την υπέρβαση των SMA.

    WTI

    Ολοκλήρωσε την ανοδική της κίνηση η τιμή του αργού πετυχαίνοντας και τον τελικό ανοδικό στόχο στα 99,50$ και στη συνέχεια εκδηλώθηκε μια αξιόλογη διόρθωση της τιμής. 

    Η υπόψη διόρθωση είναι πιθανό να συνεχισθεί προς την στήριξη στα 84,65$ και τον SMA50 και ανάλογα με την εξέλιξη να γυρίσει ξανά ανοδικά ή να ενεργοποιηθεί μια διόρθωση μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

     

     

    Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

    Ioannis D. Yaprakis, Certified Portfolio Manager, Tied Agent of Optima Bank



    ΣΧΟΛΙΑ