• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πώς μάζεψε στο τέλος η Alpha, νέα υψηλά για ΟΤΕ και γιατί το AtlasInvest αυξάνει την θέση του στην Ελλάκτωρ

    Ανοδικό περιθώριο 30% στη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JPMorgan

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Κέρδη μετά από δύο μέρες πτώσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με άνοδο 0,35%, στις 914,77 μονάδες σε μία συνεδρίαση που απουσίαζαν οι καταλύτες ή τέλος πάντων, οι επενδυτές έκαναν ότι δεν έβλεπαν ειδικά τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που κινούν τα νήματα.

    Μένει να τιμολογηθεί για παράδειγμα, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός νωρίτερα ότι τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης μαζί με το νέο ΕΣΠΑ και τη μόχλευση που θα σημειωθεί, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Και ταυτόχρονα, οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν εξαλείψει τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και η χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα, αυτή της τοποθέτησής της από τους ξένους οίκους σε επενδυτική βαθμίδα.

    Μέχρι τότε όμως, υπάρχει περίσκεψη που απορρέουν από την Fed για διπλή αύξηση των επιτοκίων ως το 2023, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ συνεχίζει εντατικά τις επαναγορές των ομολόγων των κρατών μελών και θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι φαινόμενο παροδικό.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών όλα τα βλέμματα έπεσαν στην Alpha Bank. Μέχρι το 1,06 ευρώ ήταν το χαμηλό που έγραψε την Πέμπτη η μετοχή της Alpha Bank, παρά το άνοιγμα (που ήταν και τα υψηλά ημέρας) στο 1,12 ευρώ. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια πάνω από 10 εκατ. τεμάχια και το ενδιαφέρον εστιάζεται καθαρά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στο 1,11 ευρώ περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες σε μόλις 0,8%.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που βλέπουν ότι πίσω από την υποχώρηση της τιμής της μετοχής που για τέσσερις συνεχόμενες μέρες βρίσκεται στο «κόκκινο» με την κεφαλαιοποίηση να έχει διολισθήσει στο 1,6 δισ. ευρώ, βρίσκονται συνδεδεμένα χαρτοφυλάκια με τον Αμερικανό επενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μπει στην αύξηση κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας εφόσον η μετοχή παρέμενε στα επίπεδα του 1,20 ευρώ, θα έβλεπε την αύξηση στο 1 ευρώ. Οι επόμενες μέρες μέχρι τις 28 Ιουνίου που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την τιμή και την ισορροπία της στο ταμπλό, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.

    Ταυτόχρονα, το πρώτο εξάμηνο τελειώνει και στις εισηγμένες παρατηρείται καταιγισμός πακέτων. Τάση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Ταυτόχρονα, αύριο Παρασκευή 18/6, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στον δείκτη FTSE25, στον FTSEMed και στον Eurostoxx ενώ λήγει και η τριπλή σειρά των παραγώγων (μήνας, β’ τρίμηνο, εξάμηνο).

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εισέρχεται και στους τρεις δείκτες (FTSE 25, FTSE Med και Eurostoxx).

    Συγκεκριμένα, στον FTSE 25, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Φουρλής. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ με επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι η Cenergy ενώ θα υπάρχουν και αλλαγές στις σταθμίσεις στις ήδη υπέρχουσες μετοχές.

    Σε ότι αφορά τον EuroStoxx  προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών,  και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και τα  Πλαστικά Κρήτης.

    Ελλάκτωρ

    Νωρίτερα την Πέμπτη διακινήθηκε σε σημαντικό premium το 6,14% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Άλλαξε χέρια στην τιμή των 1,7 ευρώ ανά μετοχή, με premium 8,3% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 1,5690 ευρώ.

    Το πρώτο πακέτο  ήταν συνολικού όγκου 2,88 εκατ. μετοχών με συνολική αξία 4,89 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 10,28 εκατ. μετοχών αξίας 17,47 εκατ. ευρώ.

    Ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ. στην τιμή των 0,90 ευρώ, το Fund AtlasInvest αυξάνει την θέση του με αγορές μετοχών.

    Υπενθυμίζεται οτι το AtlasInvest στις 11 Ιουνίου του 2021, αγόρασε από την Κυπριακή Astro Bank (πρώην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου)  πακέτο του 3,6% των μετοχών της Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,45 ευρώ ανά μετοχή και με προοπτικές αύξησης του ποσοστού της.

    Επρόκειτο  για 7.734.562 μετοχές συνολικής αξίας 11,2 εκατ. ευρώ.

    Η AtlasInvest ιδρύθηκε το 2007 από τον Marcel van Poecke με στόχο να επικεντρωθεί στην επένδυση ενεργειακών έργων έχοντας εκ τότε αποκτήσει αλλά και πουλήσει ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό του ATLAS θα υπερβεί το 10%.

    Επίσης, το ok στην καταβολή μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020 έδωσαν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία διεξήχθη σήμερα 17 Ιουνίου 2021 με ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 77,51%.

    Ταμπλό

    Στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά βγήκαν περιορισμένου εύρους αγορές, με την ΕΤΕ να ενισχύεται στα 2,63 ευρώ και κέρδη πάνω από 1%, η Eurobank αναρριχήθηκε στα 0,85 και η Πειραιώς στο 1,54.

    Αντίδραση βγήκε στον ΟΤΕ, στα 15,32 ευρώ (νέα υψηλά), κέρδη 1,7% για τον Μυτιληναίο, στα 15,90 ευρώ, με την αγορά να αξιολογεί θετικά τις δηλώσεις της διοίκησης για διπλασιασμό καθαρής κερδοφορίας, ενώ ετοιμάζονται νέες αναβαθμίσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες.  Εντολές αγορών στην Μότορ Όιλ, στα 14,94 ευρώ, πάνω από 15 τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, 0,9% η άνοδος για τα ΕΛΠΕ, στα 6,56 ευρώ, στα 9,19 σκαρφάλωσε η ΔΕΗ και αντίδραση 2,3% για την Aegean, μετά την είσοδο των νέων μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου.

    Πιέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, οι οποίες δεν απελευθέρωσαν την αγορά για κίνηση πιο ψηλά.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα το άνοιγμα της Πέμπτης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της FED

    Νέα πακέτα στην Ελλάκτωρ στα 1,70 ευρώ

    Μυτιληναίος: Συναρπαστικές εξελίξεις «βλέπουν» οι αναλυτές – Στα €19,5 η τιμή στόχος από Piraeus Sec.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ