• Τράπεζες

    Alpha Bank: Τι σηματοδοτεί η κίνηση του John Paulson να μην μπλοκάρει τη συνέλευση για την ΑΜΚ – Όλες οι λεπτομέρειες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    John Paulson

    John Paulson


    Γιατί άραγε ο John Paulson διατήρησε τη στάση από “μακριά και αγαπημένοι” σε ότι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank; Και τι άραγε να σημαίνει η στάση αυτή για τις προθέσεις του συγκεκριμένου επενδυτή.

    Με ποσοστό κοντά στο 6% o Paulson θα μπορούσε να είχε μπλοκάρει τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης της τράπεζας για την κεφαλαιακή της αύξηση, με συνέπεια να πήγαινε 20 μέρες πίσω η λήψη των τελικών αποφάσεων. Δεν το έκανε όμως και αυτό καταγράφει κατ’ αρχήν μια μάλλον διαφοροποίηση επί τα βελτίω των αρχικών μάλλον επιθετικών προθέσεών του. Γιατί αυτή η αλλαγή στάσης είναι το πρώτο ερώτημα, ενώ η δυνητική συμμετοχή του στην αύξηση της Alpha αποτελεί το δεύτερο ερώτημα-στοίχημα.

    Το πρώτο ερώτημα, για πολλούς έχει σαφέστατη εξήγηση: Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε εμμέσως στις διαρροές που ήθελαν τον John Paulson να τάσσεται απέναντι στην αύξηση της Alpha Bank. Έτσι, σε αυτές του τις ενέργειες και επειδή οι εποχές άλλαξαν, ο επενδυτής δεν φαίνεται να έχει μαζί του ούτε την κυβέρνηση ούτε τους θεσμούς σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο να κοντράρει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

    Οι παραπάνω διαρροές είδαν το φως της δημοσιότητας κυρίως από την Wall Street Journal και συνδυάζονταν με ένα αρνητικό report για την αύξηση από την ISS την ίδια στιγμή που η Glass Lewis μιλούσε θετικά για την ίδια αύξηση.

    Εφόσον η υπόθεση εργασίας σε ότι αφορά την έμμεση αντίδραση της κυβέρνησης είναι σωστή, είναι προφανές πως ο επενδυτής κρατάει τουλάχιστον στάση αναμονής και δεν επέλεξε να προχωρήσει σε μια άτυπη «σύρραξη» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Πολλώ δε μάλλον που είναι τοποθετημένος μέσω της Τράπεζας Πειραιώς στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας.

    Η αλήθεια είναι πως ο John Paulson, ίσως και άλλοι επενδυτές διεθνείς, δεν είδαν με καλό μάτι πως διενεργείται μια αύξηση 800 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η τράπεζα δεν έχει ανάγκη από κεφάλαια και με δεδομένο πως η αύξηση αυτή θα πιέσει την τιμή της μετοχής.

    Από την άλλη πλευρά το story της ανάκαμψης και η δυναμική συμμετοχή της Alpha Bank σε αυτό το story οδήγησε στην απόφαση της αύξησης.

    Oι παράμετροι της απόφασης

    Ο John Paulson αναλόγως με το αν υπολογίζεται η συμμετοχή του ΤΧΣ στα κεφάλαια της τράπεζας διατηρεί ένα ποσοστό στην Alpha Bank 5,6% -7%

    Ο επενδυτής δεν μπλόκαρε την αύξηση. Το θέμα είναι αν θα μετέχει σε αυτήν ή όχι. Κάποιοι εκτιμούν πως η αύξηση θα προσδώσει κέρδη στο τέλος της ημέρας και κάποιοι άλλοι όχι. Η στάθμιση του Paulson θα εξαρτηθεί:

    – Aπό την υπάρχουσα διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου του
    – Από το αν στο τέλος της ημέρας και αναλόγως της στάσης του ΤΧΣ το ποσοστό του υποχωρήσει ή όχι κάτω από το 5% στην περίπτωση που επιλέξει τη μη συμμετοχή.

    – Από το ποιοι θα θελήσουν να συμμετέχουν στην αύξηση αυτήν και ενδέχεται να αποτελέσουν σε μια επόμενη ημέρα στρατηγικούς επενδυτές για την τράπεζα.

    Ας σημειωθεί η εκπεφρασμένη σε κάποιους θέση της Reggeborgh για συμμετοχή της στην αύξηση μπορεί να ιντριγκάρει θετικά ή αρνητικά τον John Paulson καθώς οι Ολλανδοί όταν αποφασίζουν κάτι έχουν αποδείξει πως δεν αστειεύονται.

    Άλλοι επενδυτές όπως οι Vanguard, Norges, Capital, Black Rock, Shroders δείχνουν θετικοί στο εγχείρημα, ενώ και κάποιοι άλλοι εκτιμάται πως τελικώς θα πεισθούν προς την κατεύθυνση αυτήν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος Ιουνίου το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank

     



    ΣΧΟΛΙΑ