• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα το άνοιγμα της Πέμπτης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της FED

    Wall Street


    Προσπάθεια να αξιολογήσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED επιχειρούν την Πέμπτη οι επενδυτές της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται με μικτά πρόσημα στο άνοιγμα των συνεδριάσεων της ημέρας.

    Η FED διατήρησε, όπως αναμενόταν, σταθερά τα βασικά επιτόκια, ωστόσο έδωσε σήμα για τουλάχιστον 2 αυξήσεις τους μέχρι το τέλος του 2023. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα.

    Σύμφωνα με τη FED, ο πληθωρισμός πράγματι κινείται πάνω από τις προσδοκίες ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με την απασχόληση. Πάντως η FED θεωρεί προσωρινό και αναμενόμενο μετά την κρίση της Covid-19 το φαινόμενο της αύξησης των τιμών.

    Προς ενίσχυση των λεγομένων της FED για την υστέρηση του στόχου της απασχόλησης ήρθαν την Πέμπτη τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας , αναφορικά με την παροχή επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουνίου. Οι αρχικές αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν  κατά 37.000, στις 412.000 αιτήσεις, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν έναν αριθμό γύρω στις 360.000 αιτήσεις.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία αυξήθηκε ελαφρά την Τετάρτη μετά τις ανακοινώσεις της FED, υποχωρεί οριακά την Πέμπτη μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας, στο επίπεδο του 1,54%. Κάτι που βοηθά τις τεχνολογικές μετοχές να κινηθούν σε θετικό έδαφος.

    Στα επιχειρηματικά νέα, η  Ford ανακοίνωσε πως αναμένει τα κέρδη προ φόρων και τόκων να διαμορφωθούν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο και σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι κρατήσεις των πελατών για νέα αυτοκίνητα είναι ισχυρές. Η μετοχή της κινείται  ανοδικά.

    Αντίθετα, βουτιά πραγματοποιεί η  μετοχή της CureVac, η οποία κινείται κοντά στο -46%, καθώς η εταιρία δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ήταν μόνο 47% αποτελεσματικός στην προστασία από τον ιό.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones κινείται στις 33.879,80 μονάδες με απώλειες  -0,45%, ο S&P 500 στις 4.224,80 μονάδες, με άνοδο  0,03%, ενώ ο Nasdaq στις  14.134,49 μονάδες με άνοδο  0,68%.



    ΣΧΟΛΙΑ