• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πωλήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών ενόψει rebalancing στον MSCI λόγω εξόδου της Ρωσίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας με μετοχές που υποχωρούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Όλες οι πωλήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας συνδέονται με την Ουκρανία και μόνο. Τη Δευτέρα που οι αγορές ήταν ανοικτές απορρόφησαν όλη την πίεση από τις άσχημες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, ήταν κλειστό λόγω Καθαράς Δευτέρας με αποτέλεσμα χθες που άνοιξε η αγορά να εκτονωθεί όλη η σωρευμένη πίεση του περασμένου σαββατοκύριακου. Η Wall Street τη Δευτέρα έχασε 800 μονάδες, ο S&P από την αρχή του χρόνου διορθώνει πάνω από 12% και ο Nasdaq πάνω από 20%.

    Η σύνδεση που έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ότι ανήκει στις αναδυόμενες αγορές του MSCI, στις οποίες μέχρι προσφάτως ανήκε και το ρωσικό χρηματιστήριο το οποίο α) παραμένει κλειστό από τις 24/2 και είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει και β) σήμερα, 9/3, έχει προγραμματιστεί το rebalancing στους δείκτες του MSCI λόγω εξόδου της Ρωσίας από αυτούς.

    Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, οι πωλήσεις που σημειώθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμπεριέχουν «πολύ… Πούτιν, αφού οι επενδυτές βγαίνουν από τις αναδυόμενες αγορές, ειδικά της Ευρώπης, πιέζοντας χρηματιστήρια, όπως το ελληνικό, της Κωνσταντινούπολης, της Βουδαπέστης».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα στις αγορές θα μπορούσε να αποσυμπιεστεί από τη στιγμή που θα ανοίξει η αγορά της Μόσχας, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.

    Ταυτόχρονα, οι αγορές δεν έδειξαν να αντιδρούν από την λύση του νέου ευρωομόλογου που φαίνεται να προκρίνει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη. Κι αυτό διότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται προετοιμασία.

    Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βίωσε χθες πτώση 40% για τη μετοχή της Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94 από την αρχή της χρονιάς, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που άγγιξε ακόμα και το 1,16 ευρώ, διαπραγμάτευση κάτω από το 1 ευρώ, την τιμή δηλαδή που είχε γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και όλα δείχνουν ότι οι αποτιμήσεις διαλύονται, όσο η αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τις 810 μονάδες.

    Το άσχημο κλίμα σε blue chips, όπως οι τράπεζες και η Coca Cola έχει ως αποτέλεσμα να παρασύρονται πτωτικά μετοχές που έδειχναν σημάδια αντοχής, όπως ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 ή ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42.

    «Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς», αναφέρει στο σχόλιό της η Beta Χρηματιστηριακή, «εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περί τα 11 δισ. ευρώ από τα ψηλά τους χωρίς να υπάρχει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης».

    Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών.

    Ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς «κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα» υπό την έννοια των πρωτόγνωρων -για μια ακόμα φορά- καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ