• ΑΓΟΡΕΣ

    Νικέλιο: Ζημιές δισ. δολ. για Κινέζο μεγιστάνα μετά την εκρηκτική άνοδο κατά 250%

    • Bloomberg
    Το LME σταματά τις συναλλαγές

    Το LME σταματά τις συναλλαγές νικελίου


    Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου μετά από την πρωτοφανή εκτίναξη των τιμών που δυσκόλεψε τους traders να πληρώσουν τις κλήσεις περιθωρίου έναντι των ζημιογόνων short θέσεων τους.

    Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται σε ανοξείδωτο χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αυξήθηκε έως και 250% σε δύο ημέρες και διαπραγματεύονταν την Τρίτη λίγο πάνω από τα 100.000 δολάρια ο τόνος.

    Η φρενίτιδα — η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στο LME — προκλήθηκε καθώς επενδυτές και βιομηχανικοί χρήστες που είχαν πουλήσει το μέταλλο προσπάθησαν να αγοράσουν τα συμβόλαια πίσω αφού οι τιμές αρχικά αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για προμήθειες από τη Ρωσία.

    Ένας Κινέζος μεγιστάνας που έχτισε μια τεράστια short θέση στην αγορά του νικελίου αντιμετωπίζει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η πανωλεθρία ξυπνάει μνήμες από την πιο σκοτεινή περίοδο του LME, την «Κρίση του Κασσιτέρου» του 1985, που οδήγησε το χρηματιστήριο σε αναστολή των συναλλαγών του μετάλλου για τέσσερα χρόνια και ώθησε πολλούς χρηματιστές να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

    Οι έμποροι, οι μεταλλουργικές και οι μεταποιητές συχνά λαμβάνουν θέσεις short στο χρηματιστήριο ως αντιστάθμιση για τα φυσικά αποθέματά τους σε μέταλλο.

    Θεωρητικά, οποιαδήποτε κίνηση της τιμής στις φυσικές μετοχές και στη θέση συναλλαγής θα πρέπει να αλληλοεξουδετερώνονται. Αλλά όταν οι τιμές αυξάνονται απότομα, όποιος κατέχει θέση short στο χρηματιστήριο πρέπει να καταβάλλει ολοένα και μεγαλύτερα ποσά ως εγγύηση για να πληρώσει τις κλήσεις περιθωρίου (margin calls).

    Nickel surges to $100,000/ton in historic short squeeze
    Το νικέλιο εκτινάσσεται στα 100.000 δολάρια/τόνο

    Η κατάρρευση του Κινέζου μεγιστάνα

    Ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda — γνωστός ως “Big Shot” — έχει εδώ και μήνες μια μεγάλη short θέση στο LME μέσω της εταιρείας του Tsingshan Holding Group Co., η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο.

    Τις τελευταίες ημέρες, η Tsingshan δέχονταν αυξανόμενη πίεση από τους χρηματιστές για να ανταποκριθεί στις κλήσεις περιθωρίου κέρδους της θέσης που κατέχει — μια δυναμική της αγοράς που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών, ανέφεραν πηγές.

    Το νικέλιο εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 100.000 δολάρια την Τρίτη, εν μέρει λόγω της δραστηριότητας της Tsingshan και των χρηματιστών της, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση.

    Ενώ το ακριβές μέγεθος των απωλειών του Xiang είναι ασαφές, η short θέση της Tsingshan στο LME είναι στην περιοχή των 100.000 τόνων νικελίου, αναφέρουν οι πηγές. Θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτό όταν λαμβάνονταν υπόψη οι θέσεις που έχει μέσω μεσαζόντων, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Αυτό σημαίνει ότι θα είχε υποστεί ημερήσιες απώλειες άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πιο υψηλό σημείο που κατέγραψε το νικέλιο τη Δευτέρα.

    Η ίδια η Tsingshan δυσκολεύεται να πληρώσει τα ποσά στους χρηματιστές, ενώ δέχονταν αυξημένη πίεση της τελευταίες ημέρες για να ανταποκριθεί, σύμφωνα με τις πηγές.

    Νωρίτερα, το LME έδωσε και σε έναν από τους traders της εταιρείας — μία μονάδα κρατικής κινεζικής τράπεζας — περισσότερο χρόνο για να πληρώσει ένα τα margin calls εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που έχασε τη Δευτέρα.

    Αυτές οι πληρωμές έχουν πλέον ολοκληρωθεί, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

    Η τιμή του νικελίου βρισκόταν στα 80.000 δολάρια ανά τόνο όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ουκρανία: Νέο ρεκόρ για την τιμή του νικελίου, ξεπέρασε ακόμη και τα 100.000 δολάρια ανά τόνο 



    ΣΧΟΛΙΑ