• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Lamda, Ελλάκτωρ έστειλαν τον δείκτη σε υψηλά 17 μηνών – Rebound για Ιντρακάτ

    • NewsRoom


    Mε Πειραιώς στο +2%, τον ΟΠΑΠ στο +2%, την Λάμδα στο +3,2%, την ΕΥΔΑΠ στο +1,7%, την Ελλάκτωρ στο +6%, τη Βιοχάλκο στο +2,6%, την Coca Cola στο +1,3%, την ΤΕΝΕΡΓ +1,6% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, η αγορά διέσπασε την προηγούμενη αντίσταση των 919 μονάδων και έκανε το πρώτο βήμα κατάρριψης νέα υψηλών, τουλάχιστον 17 μηνών, κλείνοντας στις 924,30 μονάδες, με κέρδη 1,20%.

    Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 93 εκατ. ευρώ, αλλά με 20 εκατ. ευρώ πακέτα, κυρίως στη Eurobank, την Lamda, την Alpha, τον ΟΠΑΠ και την Μότορ Όιλ. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι υψηλότερος από χθες.

    Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Νωρίτερα, την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ άφησε αμετάβλητη την νομισματική πολιτική λέγοντας μάλιστα ότι οι επαναγορές των ομολόγων των κρατών – μελών θα συνεχιστούν εντατικά και στο επόμενο 3μηνο και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο απ’ ότι συνέβαινε μέχρι τώρα!

    Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ  ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο… 5%, όταν οι αγορές ανέμεναν 4,7%. Πλην όμως, αυτό δεν εμπόδισε τους Aμερικανούς να στείλουν σε νέα ιστορικά υψηλά τον S&P, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διόρθωσης, αν και η FED σπεύδει να επισημάνει ότι η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί παροδικό φαινόμενο μετά την πανδημία. Μεγάλος επίσης ήταν ο όγκος στα παράγωγα τόσο στη σειρά του Ιουνίου που λήγει στις 21 Ιουνίου με 142 χιλ. συμβόλαια όσο και στη σειρά του Σεπτεμβρίου με λήξη 21/9 με 147 χιλ. συμβόλαια.

    Το κλίμα στο Χ.Α. είναι ενθουσιώδες, αλλά μένει να φανεί κατά πόσο η εξάρτηση του Χ.Α. από τις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί ή αν θα συνδεθεί με την ενδεχόμενη διόρθωση των ξένων.

    Ήδη, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, δηλαδή στα πιο ψηλά από το… 2014.

    Ο ΟΤΕ, αθόρυβα και χωρίς εξάρσεις, έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το… 2008, χτυπώντας ένα ακόμα υψηλό έτους, πάνω από τα 15,10 ευρώ. Η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει για το 2021 ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 480 εκατ. ευρώ, οι οποίες και θα αποτελέσουν το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι μέτοχοι, αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το έσοδο από την πώληση της Telekom Romania (άλλα 268 εκατ.) που επίσης θα πάει στη τσέπη τους.

    Την ίδια ώρα κέρδη πάνω από 3,2% σημείωσε η μετοχή της Lamda. Tόσο η εταιρεία όσο και το Δημόσιο δεν αποκλείεται να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ πριν από την ολοκλήρωση της υπόθεσης του καζίνο, η οποία θα χρειαστεί, όπως λέγεται ένα ακόμα τρίμηνο.

    Υποτονικά, αλλά ανοδικά έκλεισαν Μυτιληναίος και Jumbo.

    Κέρδη πάνω από 2% για την μετοχή της Πειραιώς, με το χαρτί να επιστρέφει σε κεφαλαιοποίηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ. H Πειραιώς Financial Holdings A.E. ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγων κατηγορίας Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ («τίτλοι AT1»). H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της Πειραιώς τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη συναλλαγή έκδοσης τίτλων ΑΤ1 στην Ελλάδα από το 2009.  Η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες των 20 χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε €2,2 δισ. μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με περισσότερους από 60 διεθνείς επενδυτές και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς την Πειραιώς και την επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου Sunrise, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Οριακές οι διακυμάνσεις για την Alpha, που την οδήγησαν στο 1,19 ευρώ.

    Στα 2,7 ευρώ ενισχύθηκε η Εθνική και οριακά ενισχύθηκε στα 0,84 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

    Ξεχώρισαν επίσης η ΕΥΔΑΠ, στα 8,82 ευρώ, αλλά και η ΕΧΑΕ που επέστρεψε πάνω από τα 4,30 ευρώ, ως αποτέλεσμα του μερίσματος και των μεγάλων όγκων συναλλαγών που πραγματοποιούνται τελευταία στο Χ.Α.

    Κέρδη πάνω από 2% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική ΓΣ στις αρχές Ιουλίου.

    Στα 9,18 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΔΕΗ.

    Στα 12,01 ευρώ ενισχύθηκε η Τέρνα Ενεργειακή.

    Από τα small caps, η Κρι – Κρι ξεχώρισε και σήμερα, ενώ στα 28,30 ευρώ σκαρφάλωσε ο ΟΛΘ.

    Ισχυρό γύρισμα για την Ιντρακάτ που από το 1,71 ευρώ έκλεισε στο 1,91 με περίπου 120 χιλιάδες κομμάτια. Η αγορά αναμένει λεπτομέρειες για το deal απορρόφησης της Γαία Άνεμος.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ανοδικά οι βασικοί δείκτες παρά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

    ΕΚΤ: Συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP

    ΗΠΑ: Την μεγαλύτερη άνοδο από το 2008 σημείωσε τον Μάιο ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση



    ΣΧΟΛΙΑ