• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποια «χαρτιά»… υπονόμευσαν την αντίδραση – Κέρδη 3,27% στην εβδομάδα

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Χαμηλές διακυμάνσεις, μικρό ενδιαφέρον ως απότοκο της επιφυλακτικότητας των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο στο χρηματιστήριο.

    Η χώρα κλείνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και, πέρα από τις κυβερνητικές προθέσεις να ξανανοίξει στις αρχές Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν τα κρούσματα στην Ελλάδα μειωθούν σε 1.000-1.500. Με τη διαφορά ότι ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις είναι στο πρόγραμμα, υπάρχει κίνδυνος και νέου  lockdown στο ξεκίνημα του 2021, υποθηκεύοντας στα ελλείμματα και τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά κυρίως την ανάπτυξη. Η Bank of America εμφανίζεται, πάντως, ως ο πιο αισιόδοξος από τους οίκους τοποθετώντας την ύφεση για φέτος στο 7%.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έγκαιρη λήψη μέτρων, η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι πιθανό να αναστρέψουν το κλίμα. Θα φανεί, διότι τα ίδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι οι κραδασμοί στα νούμερα που διαρθρώνουν την οικονομία, έλλειμμα και ύφεση θα είναι ισχυροί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατάφερε να «μαζευτεί» από τις 583 μονάδες και να κλείσει με μικρές απώλειες 0,35% (σ.σ. αντίστοιχα ποσοστά πτώσης και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στη Wall για τον Dow), στις 588,10 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 35,27 εκατ. ευρώ, χαμηλές σε σχέση με χθες και χωρίς αξιόλογα πακέτα.

    Πάντως, η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν ανοδική, με κέρδη 3,27%, αλλά οι απώλειες είναι ισχυρές από την αρχή της χρονιάς, 35,84%.

    Ο τραπεζικός κλάδος δύσκολα θα αποχωριστεί το… κόκκινο, αφού υποχώρησε εκ νέους στις 243 μονάδες με πτώση πάνω από 1,4%. Τη ζημιά την Παρασκευή έκαναν Alpha και Εθνική με πτώση 2,7% και 4,1% αντίστοιχα. Αντιθέτως ανάσαναν Πειραιώς και Eurobank με κέρδη 0,45 και 1% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η κίνηση που πήγε να βγει σε Aegean, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΕΛΠΕ, Jumbo, Mυτιληναίο και ΟΤΕ, υπονομεύτηκε από τις πωλήσεις στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Coca Cola, την ΕΥΔΑΠ, την Μότορ Όιλ, τον ΟΠΑΠ και την Τέρνα Ενεργειακή.

    Σχεδόν ισορροπία στο ταμπλό με 47 ανοδικές μετοχές, αλλά 40 πτωτικές.

    Κέρδη πάνω από 6% για τα Πλαστικά Θράκης επαναφέρουν την μετοχή, λόγω της νέας μονάδας παραγωγής χειρουργικών μασκών, λόγω πανδημίας, στο προσκήνιο. Κέρδη 4,7% για την ΕΚΤΕΡ που αποσπάει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από ιδιωτικά έργα.

    Κατά τα άλλα, διολίσθησης συνέχεια για τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές στο 0,81% και το 5ετές στο 0,07%.

    Διαβάστε ακόμα:

    Capital Economics: Ποια θα είναι η πορεία ομολόγων και μετοχών μετά τις αμερικανικές εκλογές – Τι συνέβη το 2016, τι συμβαίνει τώρα

    BofΑ: «Βλέπει» ύφεση 7% για την Ελλάδα το 2020 – Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Κομισιόν

    Παπουτσάνης: Περιθώριο ανόδου 75% για τη μετοχή βλέπει η Beta Sec.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ