• ΑΓΟΡΕΣ

    BofΑ: «Βλέπει» ύφεση 7% για την Ελλάδα το 2020 – Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Κομισιόν

    • NewsRoom
    Bank of America


    Χαμηλότερα από την εκτίμηση της Κομισιόν τοποθετεί τις προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα, φέτος, η Bank of America.

    Συγκεκριμένα, η BofA προβλέπει ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7%,  έναντι 9,5% των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ είναι παράλληλα και πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις της Κομισιόν, που εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9%.

    Για την επόμενη χρονιά, το 2021, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη κινείται επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων και προβλέπει ανάπτυξη 4,3%. Το 2020, σύμφωνα με την Bank of America θα είναι ένα έτος που οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν κατά 0,9%, ενώ σταθερές θα παραμείνουν το 2021.

    Χθες η Κομισιόν, στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2020 εκτίμησε ύφεση 7,8% για την οικονομία της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή, τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην ΕΕ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο προ πανδημίας, πριν το 2022.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, προβλέπεται ύφεση 9% το 2020, ενώ το 2021 ανάπτυξη 5% και το 2022 ανάπτυξη 3,5%.

    Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διέφερε πολύ σε ολόκληρη την ΕΕ και το ίδιο ισχύει και για τις προοπτικές ανάκαμψης, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Αυτό αντικατοπτρίζει την εξάπλωση του ιού, την αυστηρότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που λαμβάνονται για τον περιορισμό του, την τομεακή σύνθεση των εθνικών οικονομιών και τη δύναμη των εθνικών πολιτικών αποκρίσεων.

    Το άνευ προηγουμένου εύρος των μέτρων που ελήφθησαν, ιδίως μέσω συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας, επέτρεψε να παραμείνει η άνοδος του ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανεργία πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021, καθώς τα κράτη μέλη καταργούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης και οι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί το 2022 καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ