• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά δίνουν τον τόνο της αντίδρασης-Κάτω από 1,1% το 10ετές

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 642 μονάδων και πενιχρά κέρδη μόλις 0,1% και το επενδυτικό ενδιαφέρον να αποτυπώνεται σε συναλλαγές ούτε καν 3 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών, το Χ.Α., μάλλον έχει χάσει τον βηματισμό του.

    Η αρνητική διεθνής συγκυρία που άπτεται των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα παγκοσμίως, που αναγκάζουν τους διεθνείς οργανισμούς και think tanks να αναπροσαρμόζουν προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη.

    Στην Ελλάδα, το γεγονός ότι το Βέλγιο θα βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες του επιστρέφουν από την Ελλάδα, δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα σε μία δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Ειδικά ως προς τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, το ταμείο που θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου από τους φορείς του τουρισμού στην Β. Ελλάδα, μάλλον θα είναι μείον, με ότι αυτό σημαίνει για τις συνολικές εισπράξεις, τις οποίες η κυβέρνηση υπολογίζει για φέτος στα 7 δις. ευρώ.

    Η κυβέρνηση ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δείχνει την βούληση της φυγής προς τα μπρος. Η συμφωνία με την αμερικανική ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνδυασμό με την έναρξη των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό, αποτελούν τα βασικά εχέγγυα επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς.

    Το ελληνικό 10ετές υποχωρεί πλέον κάτω και από το 1,1%.

    Από την άλλη το παζάρι για το ταμείο των 750 δις. ευρώ συνεχίζεται και είναι ότι απασχολεί την αγορά για το recovery.

    Από την άλλη οι προγραμματισμένες ομολογιακές εκδόσεις, όπως αυτή της Lamda,δεν παύουν να στερούν ρευστότητα από το σύστημα.

    Εντολές αγορών βγαίνουν στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ενισχύεται λίγο πάνω από 1% και κάτω από 1%, Alpha, Eurobank και ΕΤΕ. Εντολές αγορών ακόμα βγαίνουν στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μότορ Όιλ και ΟΠΑΠμε κέρδη πάνω από 1%. Απώλειες 2,7% για τον ΟΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ