• Πολιτική

    Ο Σαλβίνι «ταράζει» τις αγορές: Άλμα για τα ιταλικά ομόλογα, παράπλευρες πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους

    Ματέο Σαλβίνι

    Ματέο Σαλβίνι


    Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι αγορές τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η μεγάλη νίκη του Ματέο Σαλβίνι στις ευρωεκλογές στην Ιταλία. Η Λέγκα κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη χώρα, αυξάνοντας τα ποσοστά της στο 34,4% και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

    Μέσα σε δύο ημέρες, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε από το επίπεδο του 2,550% μέχρι και στο 2,726%. Αυτή την ώρα, η απόδοση κινείται στο επίπεδο του 2,683% σημειώνοντας άνοδο 0,94% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο διήμερο ανοδικό σερί από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, άνοδο 7 με 10 μονάδες καταγράφουν και τα ιταλικά ομόλογα διετούς και πενταετούς διάρκειας.

    Η ανησυχία για την Ιταλία είναι διπλή.

    Από την μία πλευρά η ενίσχυση της Λέγκα αλλάζει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων. Πλέον, έχει γίνει ξεκάθαρο πως ο ισχυρός εταίρος είναι η Λέγκα και όχι το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο.

    Από την άλλη, η επικράτηση του Σαλβίνι, ο οποίος συμμάχησε με τη νικήτρια των ευρωεκλογών στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, φέρνουν την Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, με τα μέτωπα του πολέμου να αφορούν τόσο τα θέματα μετανάστευσης όσο και τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

    Ο Σαλβίνι άλλωστε δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει το σχέδιο του για την αύξηση των δαπανών και τις φοροελαφρύνσεις, αδιαφορώντας για την επίπτωση τους στο έλλειμμα, το οποίο κινδυνεύει να ξεπεράσει το 3% που θέτει ως όριο η Κομισιόν. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει την Ιταλία με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

    Η ανησυχία για τις σχέσεις των δύο πλευρών, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων για την νέα ηγεσία της Κομισόν, έχει επίπτωση και στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί εκ νέου σε σχέση με το δολάριο. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,11858 δολάρια/ευρώ, σε νέο χαμηλό έτους. 

    Παράλληλα, η άνοδος των ιταλικών ομολόγων έχει επίπτωση και στα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

    Οι επενδυτές στρέφονται ξανά στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να υποχωρεί νωρίτερα σήμερα μέχρι και στο -0,161% (χαμηλό 2,5 ετών), ενώ αυτή την ώρα κινείται στο -0,148%.

    Από την άλλη, ασκεί ελαφρές πιέσεις στο ελληνικό 10ετές, εξισορροπώντας την έντονη πτωτική τάση των αποδόσεων που έφερε η νίκη της ΝΔ και η απόφαση για πρόωρες εκλογές.

    Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ χθες η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχώρησε από το 3,389% της Παρασκευής στο ιστορικό χαμηλό του 3,019%, στη συνέχεια η πίεση από την Ιταλία περιόρισε την πτώση στο επίπεδο του 3,172%.

    Το ελληνικό 10ετές κινείται σήμερα σταθεροποιητικά στις 3,174% με οριακή άνοδο 0,06%.



    ΣΧΟΛΙΑ