• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Παίζουν κατασκευές και τράπεζες, μοιράζει… συγκινήσεις το ταμπλό

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Με τις συναλλαγές ιδιαίτερα χαμηλές, αλλά την φόρα μεγάλη, ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αλλά και το σύνολο του ταμπλό στην Λεωφόρο Αθηνών, μοιράζουν συγκινήσεις.

    Ο  γενικός δείκτης ανακάμπτει και έχει βάλει πλώρη για τις 890 μονάδες, κάτι το οποίο μοιάζει εφικτό, εφόσον υπάρχει το πάτημα του νέου ρεκόρ που σημειώνει το 10ετές ομόλογο, που διαμορφώνεται στο 1,97%.

    Αυτή είναι και η κατακλείδα των επερχόμενων εξελίξεων, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές. Οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Αν δει κανείς το Tier II που έβγαλαν αφενός η Τράπεζα Πειραιώς και αφετέρου η Εθνική Τράπεζα, υπάρχει διαφορά στα επιτόκια της πρώτης από τη δεύτερη κι αυτό πριν καν η χώρα εκδώσει δεκαετές.

    Οι ίδιες οι εισηγμένες, οι σοβαρές εισηγμένες, θα μπορούν να εκδώσουν ομολογιακά, χωρίς να έχουν πάνω τους να τις επιβαρύνει το «ρίσκο χώρας», όπως συνέβαινε στις μέχρι τώρα εκδόσεις.

    Τα πράγματα, βεβαίως, γίνονται καλύτερα και για τη ΔΕΗ που θέλει να κεφαλαιοποιήσει τον Αύγουστο 500 εκατ. ευρώ.

    Η αλλαγή ψυχολογίας, όπως προκύπτει, επιτυγχάνεται και όχι μόνο αυτό, αλλά ενισχύεται. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Λάτση στο Μέγαρο Μαξίμου φτιάχνει, από μόνη της σαν είδηση, κλίμα. Κλίμα αισιοδοξίας, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και ομαλότητας. Η μετοχή της Lamda τροχιοδρομεί για νέα υψηλά και ήδη αυτή την ώρα ενισχύεται πάνω από 3%. Το «χαρτί» στήνει βάση στα 9,5 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει μπροστά του 6 δισ. ευρώ μεγάλα έργα, ιδιωτικά και δημόσια. Άβαξ, Ελλάκτωρ (που περιμένει 40 εκατ. ευρώ κέρδη φέτος), ΓΕΚ Τέρνα, εννοείται ότι θέλουν το «κάτι τις» τους. Πάνω από 4% τα κέρδη για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, πάνω από 2% για την Ελλάκτωρ και 3% τα κέρδη για τον Άβακα.

    Από εκεί και πέρα, στο 1,64 ευρώ ενισχύεται η Alpha με άνοδο 2,1%, 2,41% τα κέρδη της ΕΤΕ, στα 2,37 ευρώ και 2,85% άνοδος για την Πειραιώς, στα 2,81 ευρώ. Είναι ακριβές οι τράπεζες; Πως μπορεί να το ισχυριστεί κανείς αυτό, όταν ακόμα η χώρα δεν έχει κερδίσει την πιστοληπτική της αναβάθμιση… Προφανώς, σύμφωνα με την αγορά, έχουμε μέλλον ακόμα…

    Πάνω από 3,5% τα κέρδη για την Jumbo με τις χρηματιστηριακές να βλέπουν περιθώρια ανόδου 45%. Αντίδραση πάνω από το 10,1 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Υποτονικά τα πράγματα σήμερα στην ενέργεια, με την ΔΕΗ να δείχνει κουρασμένη, στα 2,81 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ