• bloomberg

    Financial Times

    Με γερμανικά καύσιμα το νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων

    • του Adam Samson
    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανία οπλίζουν με νέα πυρά το ράλι των ελληνικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αναμένεται σήμερα, η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ifo για τον γερμανικό μεταποιητικό κλάδο δείχνει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -4,3 μονάδες τον Ιούλιο, από +1,3 τον προηγούμενο μήνα.

    Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα και πλέον χρόνια. Επίδοση που επιβεβαιώνει την εικόνα που διαμορφώθηκε μία ημέρα νωρίτερα από άλλη έρευνα που επίσης έδειξε ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα.

    Ο ευρύτερος δείκτης Ifo, ο οποίος καλύπτει και τον κλάδο των υπηρεσιών, υποχώρησε και αυτός, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Clemens Fuest, «για τη μεταποίηση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», ενώ δεν αναμένεται βελτίωση στο άμεσο μέλλον.

    Ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι τίποτα δεν δείχνει ότι θα έχουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους την ανάκαμψη στην οποία ελπίζαμε.

    «Η Γερμανία βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, μεταξύ ύφεσης και μιας αξιοσημείωτης επιβράδυνσης της ανάπτυξης», λέει χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, όμως, τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία αποδεικνύονται θετικά για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

    Τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν σήμερα το ράλι τους, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ενδεικτικό του momentum που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή το ράλι των ομολόγων είναι ότι η απόδοση του ελβετικού 50ετούς ομολόγου πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγοράζουν το συγκεκριμένο ομόλογο και θα το διακρατήσουν μέχρι τη λήξη θα έχουν «χασούρα».

    Με το βλέμμα στον «σούπερ Μάριο»

    Υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις προθέσεις της για τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Με τους επενδυτές να αναμένουν ευρέως ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.

    Παρ’ όλα αυτά, η σκοτεινή εικόνα που επικρατεί και δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η μείωση αυτή μπορεί να έρθει ακόμη και αυτήν την εβδομάδα.

    Παράλληλα, όλο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πλέον πως η ΕΚΤ θα πρέπει πράγματι να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την οικονομία της Ευρωζώνης και, κυρίως, της Γερμανίας που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα τόσο από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας όσο και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ