• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποια αγορά με τζίρο 240 δισ. δολάρια ημερησίως εγκαταλείπει το Λονδίνο λόγω Brexit

    Brexit


    Aντιμέτωπο με ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα βρίσκεται το City του Λονδίνου, λόγω Brexit.

    Ο Όμιλος CME, η κορυφαία αγορά παραγώγων παγκοσμίως που προσφέρει την ευρύτερη γκάμα προϊόντων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης για διαχείριση κινδύνων, αποφάσισε να μεταφέρει την ευρωπαϊκή της αγορά βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης εκτός Λονδίνου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν ακόμη και να δεν υπάρξει σχετική συμφωνία μετά το Brexit.

    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αγορά (η οποία την προηγούμενη εβδομάδα εξαγόρασε τη βρετανική NEX Group Plc), που αποφασίζει να αποχωρήσει από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η πλατφόρμα BrokerTec — του NEX Group — έχει επιλέξει τον επόμενο προορισμό της. Πρόκειται για το Άμστερνταμ.

    “Όλα τα ομόλογα και τα repos που έχουμε σε ευρώ θα μεταφερθούν στο Άμστερνταμ”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο John Edwards, διευθύνων σύμβουλος της BrokerTec Europe. “Δεν βλέπουμε κανένα όφελος στο μοίρασμα της ρευστότητας μας σε δύο αγορές. Η επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στους Ευρωπαίους πελάτες. “

    Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

    Η BrokerTec δεν είναι η μόνη που αλλάζει σχέδια λόγω Brexit. Η Stifel Financial Corp. διασφάλισε ότι θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη αγοράζοντας το τμήμα διαμεσολάβησης της γερμανικής εταιρείας MainFirst Holding AG. Και η BNP Paribas SA σχεδιάζει να μετακινήσει 85 έως 90 υπαλλήλους από το τμήμα παγκόσμιων αγορών που έχει στο Λονδίνο, σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit.

    Η BrokerTec Europe απασχολεί 90 άτομα προσωπικό στο Λονδίνο. Τα 2/3 από αυτούς είναι στο front office, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται στον τμήμα τεχνολογίας ή έχουν υποστηρικτικές θέσεις.

    Οι συναλλαγές στο BrokerTec τον Οκτώβριο ανήλθαν περίπου στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ (240 δισεκατομμύρια δολάρια) ημερησίως, δήλωσε ο Edwards. Η αγορά αυτή θα μεταφερθεί στην ολλανδική θυγατρική της CME, NEX Amsterdam BV. Στο βρετανικό τμήμα του BrokerTec στην Αγγλία πραγματοποιούνται επιπλέον συναλλαγές ύψους 59 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παραμείνουν στο Λονδίνο μετά το Brexit.

    Η αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων της BrokerTec θα μεταφερθεί επίσης στην ολλανδική πόλη, ενώ η αγορά χρυσού θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει όγκους συναλλαγών για αγορές ομολόγων εκτός των ΗΠΑ.

    Νέοι Πελάτες

    Η CME ολοκλήρωσε την εξαγορά της ιδιοκτήτριας της BrokerTec, NEX, την περασμένη εβδομάδα. Η BrokerTec έχει ήδη εγγράψει πελάτες που θα διαπραγματεύονται στο NEX Amsterdam BV, το οποίο εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από τις αρχές. Η νέα αγορά αναμένεται να κάνει έναρξη το Φεβρουάριο, αρκετά πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.

    Η BrokerTec θέλησε να εξαλείψει τον κίνδυνο οι πελάτες της με έδρα την ΕΕ να χάσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά repos. “Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι το τοπίο της Ευρώπης σε πέντε μήνες, πόσο μάλλον σε τρία χρόνια” επισημαίνει ο Edwards.

    Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο από την ΕΕ έδειξε ότι οι επενδύσεις από το εξωτερικό στις βρετανικές επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26% το 2017. Την ίδια περίοδο, στη Γερμανία σημείωσαν αύξηση 64%, ενώ οι συγκεκριμένες επενδύσεις στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκαν. Το Λονδίνο εξακολουθούσε να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από οποιαδήποτε άλλη πόλη της ΕΕ, αλλά η διαφορά με το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο έχει συρρικνωθεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ