• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άντεξε ο δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες

    Μιχάλης Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ


    Μονίμως σε αρνητικό πεδίο ο γενικός δείκτης του X.A. στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που υποχώρησε στις 902,78 μονάδες και απώλειες μόλις 0,32%. Το καλό νέο είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διατηρήθηκαν τα επίπεδα άνω των 900 μονάδων. Τα άσχημα νέα είναι ότι η αγορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και το ψυχολογικό οχυρό που έχει χαρακτηριστεί ως τον «βατήρα» για την εκκίνηση σε υψηλότερα επίπεδα το 2020.

    Το αμφίσημο κλίμα στην Ευρώπη και η αντίδραση που βγαίνει στις ΗΠΑ, παρά την παραπομπή Τραμπ στην Γερουσία με κίνδυνο να απωλέσει την προεδρία, φαίνεται ότι δεν απασχολεί τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι οποίοι δίνουν βάρος στην επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Από την άλλη, όπως τόνιζε χθες στο  mononews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος σε φορέα του Δημοσίου με συμβουλευτικό ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, η αγορά να ενσωματώνει και κάποιο από το ρίσκο σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ν.Α.Μεσόγειο. Άλλωστε μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Σάρατζ που ελέγχει κομμάτι της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη κάλεσε τον τούρκικο στρατό να παρέμβει…

    Από την άλλη, πέντε συνεδριάσεις πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς και τα πακέτα πάνε κι έρχονται στο ταμπλό. Από τα 82,2 εκατ. ευρώ τζίρο την Πέμπτη, σχεδόν τα 10 εκατ. ευρώ αποτελούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, με στόχο την βελτίωση των αποτιμήσεων τα ισχυρά χαρτοφυλάκια ακόμα και σε αυτά των βασικών μετόχων.

    Το ελληνικό δεκαετές πάντως, πήρε την ανηφόρα νωρίτερα την Πέμπτη, στο 1,36%, με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων να παραμένουν αισιόδοξες για το 2020 και απόδοση 0,70%!

    Η μετοχή της ΔΕΗ μετά τρη χθεσινή… ανάπαυση πραγματοποίησε νέα κίνηση, κλείνοντας στα 4,148 ευρώ και άνοδο 1,92%, διακινώντας 544 χιλιάδες τεμάχια. Νέα υψηλά επίσης, για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 7,17 ευρώ και νέα υψηλά, στα 7,89 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή. Ο κλάδος της ενέργειας συνεχίζει να υπεραποδίδει και όπως φαίνεται αποτελεί τον πιο hot κλάδο για το 2020.  Κλείσιμο στα 8,50 ευρώ για την μετοχή των ΕΛΠΕ που απέχει σχεδόν 1 ευρώ από τα υψηλά έτους. Η κυβέρνηση θέλει όσο το δυνατόν πιο υψηλή τιμή για να δικαιολογήσει τυχόν placement με discount.

    Κατά τα άλλα πιέσεις πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα  για την Πειραιώς, τον ΟΠΑΠ (διόρθωσε από τα υψηλά), Μυτιληναίος  και Coca Cola. Εντυπωσιακή βουτιά πάνω από 4% για το Jumbo (μανία κερδών ακόμα και από τις σκισμένες σακούλες!). Οι εκτιμήσεις για πώληση Κυριακού στον Περσέα ανέβασαν την μετοχή πάνω από 10%, πάνω από 7% τα κέρδη για τον Κέκροπα και σχεδόν 4% η άνοδος για την Άβαξ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 48 ενισχύθηκαν και 47 υποχώρησαν

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή περνούν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE με την ΕΥΔΑΠ που έμεινε αμετάβλητη να αντικαθιστά την Cenergy της οικογένειας Στασινόπουλου, μέλος της οποίας έκανε σήμερα «μαθήματα» στον ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση όταν δεν μπορεί να κάνει ένα placement…  Για την ιστορία η Cenergy «γιόρτασε» την είσοδό της στον FTSE Mid με άλμα στο 1,33 ευρώ όταν τα χαμηλά εντοπίζονται στο 1,20 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ