Η Advanced Micro Devices υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής της εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, αφού οι προβλέψεις πωλήσεων της κατασκευάστριας τσιπ απογοήτευσαν τους επενδυτές, ένδειξη ότι δεν σημειώνει την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη που ανέμενε η Wall Street.

Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα διαμορφωθούν περίπου στα 9,8 δισ. δολάρια, συν ή πλην 300 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία σε δήλωσή της την Τρίτη. Οι αναλυτές εκτιμούσαν κατά μέσο όρο 9,39 δισ. δολάρια, αν και ορισμένες προβλέψεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

1

Σε μια ανάμεικτη εξέλιξη, η AMD ανέφερε κάποιες πωλήσεις παλαιότερων τσιπ στην Κίνα. Αυτό ενίσχυσε τα έσοδα — και έδειξε ότι η εταιρεία καταφέρνει να πλοηγείται μέσα στους εμπορικούς περιορισμούς — αλλά επιβάρυνε τα περιθώρια κέρδους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Su, τοποθετεί την εταιρεία ώστε να ανταγωνιστεί τη Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Οι προβλέψεις απογοήτευσαν τους επενδυτές που ήλπιζαν σε μεγαλύτερη απόδοση από τις δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη. Η AMD εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Nvidia Corp. σε αυτή την ιδιαίτερα κερδοφόρα αγορά, ωστόσο η εταιρεία έχει δηλώσει ότι ένας νέος, πιο ισχυρός σχεδιασμός — που αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους — θα της δώσει πλεονέκτημα.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 16%, στα 204,01 δολάρια, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, η μετοχή είχε ενισχυθεί κατά 13% από την αρχή του έτους.

Η Lisa Su διατήρησε τον συνήθη αισιόδοξο τόνο της, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψη ότι τα έσοδα της εταιρείας από την τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το 2027. Απέρριψε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ελλείψεων σε εξαρτήματα και δήλωσε ότι η εταιρεία της θα μπορέσει να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση των παραγγελιών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή», είπε η Su στους αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη. «Και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αυξήσουμε την προσφορά».

Οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 34%, φτάνοντας τα 10,3 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 9,7 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,53 δολάρια ανά μετοχή, εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,32 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο τομέας των data centers της AMD, ο βασικός ωφελημένος από τις δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη, σημείωσε άνοδο 39% και έφτασε τα 5,38 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο 4,97 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις που σχετίζονται με προσωπικούς υπολογιστές αυξήθηκαν κατά 34%, στα 3,1 δισ. δολάρια, έναντι μέσης πρόβλεψης 2,89 δισ. δολαρίων.

Όπως και η Nvidia, η AMD αντιμετωπίζει περιορισμούς από τις ΗΠΑ σχετικά με το τι μπορεί να εξάγει στην Κίνα — τη μεγαλύτερη αγορά τσιπ στον κόσμο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε πρόσφατα σε χαλάρωση των περιορισμών, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η εταιρεία δημιούργησε έσοδα 390 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο από την αποστολή παλαιότερης γενιάς τσιπ MI308 σε Κινέζους πελάτες. Για την τρέχουσα περίοδο αναμένει περίπου 100 εκατ. δολάρια από τέτοιες πωλήσεις, με τη μείωση να αποτελεί ένδειξη εξασθένησης της ζήτησης για ένα προϊόν που γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένο.

Η AMD επιδιώκει να πουλήσει τον νεότερο επεξεργαστή MI325 στην Κίνα, αλλά ακόμη δεν διαθέτει τις άδειες για να τον προσφέρει. Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με την Ουάσινγκτον και πιθανούς Κινέζους πελάτες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η AMD αναμένει ότι μεγάλες συμφωνίες με την OpenAI και την Oracle Corp. — καθώς και η συνολική ζήτηση για εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης — θα αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα. Αναλυτές και επενδυτές πιέζουν τα στελέχη της εταιρείας για πιο συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό.

Οι πρόσφατες συμφωνίες της AMD με την OpenAI, την Oracle και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν το αυξημένο ενδιαφέρον για τους επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης της σειράς MI. Τα προϊόντα αυτά, που ανταγωνίζονται άμεσα τα τσιπ της Nvidia, χρησιμοποιούνται σε data centers για τη δημιουργία και λειτουργία υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η AMD είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές γραφικών επεξεργαστών και κεντρικών μονάδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σε προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές. Η Intel, ο βασικός ανταγωνιστής της AMD σε αυτόν τον τομέα, έδωσε τον περασμένο μήνα απογοητευτικές προβλέψεις, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση. Η Wall Street εξέλαβε αυτό ως ένδειξη ότι η AMD συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Λιβύη: Επιβεβαιώθηκε ότι σκότωσαν τον γιο του Καντάφι που διεκδίκησε την εξουσία

Real Consulting: Στο 4,65% μειώθηκε το ποσοστό του Δημοσθένη Στασινόπουλου

Δένδιας από Ουάσινγκτον: Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία – Η λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν βοηθάει