• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οριακές διακυμάνσεις με μικρό προβάδισμα στα small caps

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Σε άλλες εποχές, όπως… πέρσι οι ξένοι διαχειριστές θα σχεδίαζαν απλώς τις διακοπές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Κάτι τέτοιο φέτος όμως, δεν ισχύει. Το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα βιβλία τους δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν για να απολαύσουν το σκι στις Αυστριακές Άλπεις. Οι Έλληνες χρηματιστές που παρακολουθούν τις κινήσεις τους σχολιάζουν ότι πολλές από τις εντολές που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα αφορούν σε κινήσεις ξένων διαχειριστών με σκοπό το κέρδος χωρίς το άγχος των αποδόσεων.

    Οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να έχει στήσει τη βάση του στις 792 μονάδες καταγράφοντας οριακά κέρδη.

    Πλην όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι από τα επίπεδα του 2019 χωρίζει τον δείκτη ποσοστό της τάξης του 13% και ευχή όλων είναι η αγορά να ξεκινήσει το 2021 από νέα αφετηρία, άνω των 800 μονάδων και βεβαίως να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό οι απώλειες του 2020. Θα φανεί πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στις εναπομείνασες έξι συνεδριάσεις.

    Προς το παρόν ακόμα και η οριακή ανοδική αντίδραση που βγαίνει χαρακτηρίζεται από αμφιβολία, δεδομένου ότι σήμερα λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων.

    Οριακές είναι οι διακυμάνσεις στον τραπεζικό κλάδο. Με την Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 να μην έχει αγγίξει προς το παρόν το 1 ευρώ, κινούμενη στα 0,97, η ΕΤΕ διολισθαίνει από τα 2,20, στα 2,14 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί στα 0,57 ευρώ και η Πειραιώς ενισχύεται οριακά, στο 1,18 ευρώ.

    Απώλειες της τάξης του 1,5% καταγράφονται στην ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60. Από εκεί και πέρα πάνω από τα 7 ευρώ για μία ακόμα φορά αποπειράται η ΔΕΗ και στα 12,90 ευρώ επανακάμπτει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Μικρές οι απώλειες στον Μυτιληναίο, στα 11,56 ευρώ, στον ΟΠΑΠ, στα 10,45, στα ΕΛΠΕ, στα 5,39 ευρώ, την Βιοχάλκο   στα 3,59 και στην αν στα 5,25 ευρώ.

    Το ενδιαφέρον και την Παρασκευή ωστόσο, στρέφεται στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Η Έλαστρον ενισχύεται πάνω από 7%, ενώ ανοδικά κινούνται Autohellas και Πλαστικά Θράκης.

    Κέρδη για 44 μετοχές και απώλειες για 26.



    ΣΧΟΛΙΑ