• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νευρικότητα στις ενεργειακές, μικρές κινήσεις στις τράπεζες, βγαίνει αντίδραση σε ΟΤΕ, Lamda

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μία ακόμα μέρα που οι αγορές ψάχνονται, καθώς η ρωσική εισβολή έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τον ένα μήνα.

    Οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία προφανείς, καθώς εκτός από το άλμα της τιμής του πετρελαίου, στα 124 δολάρια το βαρέλι σήμερα, δημιουργούνται ζητήματα επάρκειας αγαθών και προϊόντων, ειδικά αυτά που θεωρούνται ως βασικά καταναλωτικά αγαθά (σιτάρι, άλευρα, ζάχαρη, έλαια).

    Στον αχνό της εισβολής που δημιουργούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συμβαίνουν και παράλογα πράγματα. Το άνοιγμα του ρωσικού χρηματιστηρίου μετά από ένα μήνα που παρέμενε κλειστό, σηματοδότησε ράλι έως 11% για τις 33 μετοχές που διαπραγματεύονται, χωρίς short selling και χωρίς πωλήσεις! Ένα ακόμα ρωσικό παράδοξο, θα έλεγε κανείς. Αλλά και μεγάλη η αγωνία για να μην φύγουν ρούβλια εκτός πρώην ΕΣΣΔ…

    Από εκεί και πέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται νευρικά και σήμερα με μικρά κέρδη 0,2%, αν και το Λονδίνο υποχωρεί οριακά κατά 0,13%.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) η αγωνία για το φόρο των ενεργειακών εταιρειών που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες, εφόσον αποδειχθεί ότι κατέγραψαν υπερκέρδη μεταξύ χονδρικής και λιανικής τιμής στο ρεύμα, μάλλον περνάει στο περιθώριο, κάτι που φάνηκε άλλωστε, από το γύρισμα των μετοχών σε απώλειες εντός πλαισίου. Δηλαδή, της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ή λιγότερο, ή και καθόλου (π.χ. ΕΛΠΕ).

    Αυτό που παρατηρεί κανείς, όμως, στο Χ.Α. είναι ότι βγαίνουν εντολές πώλησης σε άλλα blue chips, όπως ο ΟΤΕ ή η Coca Cola.

    Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγια και ο ΟΠΑΠ φαίνεται να αποτελεί μία, τέτοια περίπτωση.

    Ο γενικός δείκτης φαίνεται να επαναπροσεγγίζει τις 860 μονάδες και με κέρδη 0,5%, σε μία συνεδρίαση που ο πήχης είναι χαμηλά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά την Παρασκευή θα είναι κλειστή εξαιτίας της γιορτής της 25ης Μαρτίου. Προφανώς, το μυαλό των επαγγελματιών βρίσκεται στο επερχόμενο τριήμερο…

    Κατά τα άλλα, στο 1,08 ευρώ ανακάμπτει η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 στα 3,13 και στο 1,02 ευρώ, ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 αντίστοιχα.

    Στο 1,39 ενισχύεται η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75.

    Τα κέρδη και των τεσσάρων συστημικών δεν ξεπερνάει τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Στα 7,34 ευρώ, μάλλον σταθεροποιητικά η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 αλλά κέρδη πάνω από 2% για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33 που όμως δείχνει να τα χάνει.

    Πάνω από 1,4% τα κέρδη για την Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 στα 16,30 ευρώ ενισχύεται ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 αλλά ανεπαίσθητες οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 που, μάλλον τείνει να γυρίσει σε θετικό πεδίο.

    Αντίδραση πάνω από 2% στο ξεκίνημα και για την Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,44% 6,86.

    Απώλειες για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 στα όρια των 7 ευρώ, αλλά και για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 στα 14,17.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Οι προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης στις αρχές του 2022 διαφαίνονταν θετικές…

    Σούπερ μάρκετ: Γιατί βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις σε ηλιέλαιο και άλευρα



    ΣΧΟΛΙΑ