• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Οι προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης στις αρχές του 2022 διαφαίνονταν θετικές…

    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Μεταξύ σφύρας και άκμονος αναμένεται να κινηθεί και τη φετινή χρονιά η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78, αφού ο κλάδος αναμένεται να λειτουργήσει και φέτος σε συνθήκες πανδημίας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τα κενά αέρος που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού η τουριστική και η αεροπορική δραστηριότητα επηρεάζουν την ψυχολογία των επισκεπτών.

    Η εταιρεία αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στην οικονομική της έκθεση που συνοδεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 για τις επιπτώσεις της δίδυμης κρίσης.

    Ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχουν εκλείψει παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τη διεθνή οικονομία και τη χώρα μας με αύξηση των ενεργειακών τιμών και κατ’ επέκταση του πληθωρισμού.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εταιρεία αναφέρει ότι παρά το πιο συγκρατημένο ξεκίνημα του έτους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στις αρχές του 2022 διαφαίνονταν θετικές.

    Είναι γεγονός άλλωστε, ότι τόσο η δραστηριότητα όσο και τα αποτελέσματα του Ομίλου, το τρίτο και σημαντικότερο τρίμηνο του έτους 2021, ανέκαμψαν σημαντικά, δημιουργώντας θετική δυναμική και για την επόμενη χρονιά.

    Η δυναμική αυτή υποστηρίζεται και από την θετική πορεία του τουρισμού στην χώρα. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επικράτησαν το 2021 στον τουριστικό χάρτη, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

    Συνεπώς, παρόλο που και το 2022 ο κλάδος αναμένεται να λειτουργήσει για άλλο ένα έτος υπό συνθήκες πανδημίας, ελλείψει επιπλέον αρνητικών εξωγενών παραγόντων, η διοίκηση εκτιμά ότι οι συνθήκες ζήτησης την καλοκαιρινή περίοδο δύναται να συνεχίσουν να ακολουθούν την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε το 2021.

    Η προαναφερθείσα εκτίμηση βασίζεται και στην ανοδική τάση των προ-κρατήσεων που καταγράφει ο Όμιλος από τις αρχές του έτους.

    Από την άλλη μεριά, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερες προοπτικές ανάκαμψης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι λογικό να αναμένεται και υψηλότερη επένδυση χωρητικότητας από ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς.

    Σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται, καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία αλλά και επιβεβαιώνεται η στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας να επενδύει στη διαφοροποίηση του προϊόντος της καθώς η ποιοτική επιλογή τουριστικών προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές και καινοτομία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των επιβατών.

    Γιατί δεν επηρεάζεται από την Ουκρανία

    Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις που προέκυψαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι τόσο η αεροπορική όσο και η τουριστική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε μείζονες αλλαγές γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών.

    Οι άμεσες και προφανείς επιπτώσεις αφορούν στην απώλεια της αεροπορικής κίνησης από και προς τις εν λόγω αγορές, που όμως δεν θεωρούνται σημαντικές λόγω της μικρής σχετικά συνεισφοράς τους τόσο και για τον Όμιλο (κάτω του 3% στην επιβατική κίνηση) όσο και για το σύνολο της αγοράς (2% των αφίξεων εξωτερικού στην χώρα).

    Οι έμμεσες όμως δυνητικές επιπτώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν την αρνητική ψυχολογία και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

    Στην παρούσα φάση είναι δύσκολη να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και συγκεκριμένα να προβλεφθεί αν και κατά πόσο ενδέχεται να επηρεαστεί η διάθεση αλλά και η αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών δεδομένης και της σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    Wall Street: Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες μετά το άλμα των τιμών του πετρελαίου

    Euroxx: Ενδυναμωμένες έναντι των κινδύνων και με γεμάτη φαρέτρα για επέκταση των ισολογισμών τους οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ