• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 5ετίας και ο λόγος στην Fitch…


    Μία μόνο πτωτική συνεδρίαση, τη χθεσινή, μετράει από τις 13 Ιανουαρίου η αγορά, αφού και σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01%, στις 948,64 μονάδες, καταγράφοντας νέα υψηλά 5ετίας.

    Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς την προσδοκία από την αξιολόγηση της Fitch, μετά το κλείσιμο των αγορών στην Wall, η αγορά θα μπορούσε να δει σχετικά γρήγορα το «χιλιάρικο» προειδοποιούν οι χρηματιστές. Όλες οι εκτιμήσεις και οι κρυφές προσδοκίες κυβερνώντων και μη, είναι ότι ο αμερικανικός οίκος θα προβεί σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, εκτιμάται ότι τουλάχιστον θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας από σταθερές σε θετικές.

    Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι οίκοι στις αναλύσεις τους εκτιμούν ότι το 2020 θα είναι χρονιά αναβαθμίσεων. Η αγορά ξέρει πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει κάτι θετικό από την Fitch απόψε, προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση 15ετούς ομολόγου την ερχόμενη Τρίτη.  Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, «οι μηχανές είναι αναμμένες»…

    Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου έχουν διευρυνθεί σε 3,2%, ενώ της εβδομάδας ανήλθαν σε 1,27%.

    Οι συναλλαγές δεν είναι αυτές που θα περίμενε κανείς, 61,8 εκατ. ευρώ, με περίπου 7 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ.

    Ίσως, όπως εξηγούν χρηματιστές, οι επενδυτές να διατηρούν ρευστότητα ενόψει των ομολογιακών εκδόσεων σε μια σειρά από εισηγμένες, όπως η Lamda, η Μότορ Όιλ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Frigoglass κ.ά.

    Το Χ.Α. «πιάστηκε» σήμερα και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια με μία από τις αιτιολογίες να αφορά στο γεγονός ότι η Κίνα βάζει υπό έλεγχο τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό, που τείνει να σπείρει πανικό στον υπόλοιπο πλανήτη.

    Η μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκανε τη διαφορά ήταν αυτή της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 , που έκλεισε στα 4,32 ευρώ (4,36 τα προηγούμενα υψηλά) με ποσοστιαία άνοδο 3,15%. Πάνω από 2% τα κέρδη για την Βιοχάλκο την ΓΕΚ/Τέρνα και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78. Πάνω από 1% η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, που πλέον διαπραγματεύεται στα 5,05 ευρώ, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,97% 5,69 , στα 7,67 ευρώ με υπερδιπλάσιο όγκο συναλλαγών πάνω από 100 χιλιάδες τεμάχια και Aegean ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78 που έκλεισε πάνω από τα 9 ευρώ.

    «Τεχνικά», γράφει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο οχυρό αντίστασης πριν τις 1000 μονάδες όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές. Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου.

    Η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης. Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά».



    ΣΧΟΛΙΑ