• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μέσω Goldman Sachs, Citigroup και JP Morgan οι εντολές που απογείωσαν το δείκτη – Η Fitch κρίνει τις… 1.060 μονάδες

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές προτείνουν οι επενδυτικοί οίκοι για το 2022


    Με χορηγούς την Goldman Sachs, την Citigroup και την JP Morgan ο γενικός δείκτης σε οκτώ συνεδριάσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς έχει βγάλει τα κέρδη ενός… χρόνου.

    Κέρδη πάνω από 10% σημειώνει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που επανέρχεται στα επίπεδα του 2014. Δηλαδή, σε επίπεδα που παραπέμπουν όχι απλά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά πριν ακόμα το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, το δημοψήφισμα και τα capital controls.

    Μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε την Εθνική και την Eurobank να κινούνται σε υψηλά τριών ετών, τον ΟΤΕ να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από 13 χρόνια, την Quest του ομίλου Φέσσα να διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, την ΕΧΑΕ να επιστρέφει στον Αύγουστο του 2021, πολλές μετοχές από τα small caps, όπως ο Παπουτσάνης να διευρύνουν τα κέρδη τους πάνω από 1.500% εδώ και πέντε χρόνια (!), την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ξεπερνάει τα 2 ευρώ, επίπεδα στα οποία είχε γίνει το placement, το Jumbo να σπάει τα 14 ευρώ και κοιτάζει τα 14,60 – 14,70, επίπεδα στα οποία είχε πουλήσει το 5% πέρσι ο Απόστολος Βακάκης, ο Μυτιληναίος να βρίσκεται προ των πυλών διάσπασης των 16 ευρώ, πλησιάζοντας τα ιστορικά του υψηλά, ο Φουρλής να ανακοινώνει νέο deal στα ιατρικά είδη με άνοιγμα 120 καταστημάτων λιανικής, οδηγώντας τη μετοχή πάνω από 4,30 ευρώ.

    Σημειωτέον ότι σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την αγορά και την οικονομία. Η αγορά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, σε μεγάλο βαθμό έχει ενσωματώσει τα άσχημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που χθες ανακοινώθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό 7%, τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, που καθοδηγεί τις εντολές από το εξωτερικό.

    Αν η αγορά “στοιχηματίζει” σε αναβάθμιση από την Fitch σήμερα τα μεσάνυχτα, λογικά η αντίδραση θα πρέπει να εξαντληθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μεταξύ 950 – 960 μονάδων, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

    Ο μεγάλος όγκος και εισροή κεφαλαίων την τελευταία εβδομάδα, προβληματίζουν “ευχάριστα” την αγορά. Διότι αν ο ορίζοντας είναι τελείως βραχυπρόθεσμος, λογικά από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, οι ξένοι που μπήκαν στο Χ.Α. με κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ μέχρι και χθες θα θελήσουν να πάρουν τα κέρδη τους.

    Αυτός ο μεγάλος όγκος συναλλαγών είναι που αποτελεί έναν ευχάριστο “πονοκέφαλο” για τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά ότι οι ξένοι ποντάρουν στην επόμενη μέρα της αγοράς και της οικονομίας. Στις εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως της HSBC την Τετάρτη, ή χθες η διαδικτυακή παρουσίαση της Fitch για τις τράπεζες, το Χ.Α. θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική σε όρους p/e αγορά, το οποίο κατέρχεται κάτω του 10 για φέτος σε σχέση με τα υπόλοιπα αναδυόμενα χρηματιστήρια του κόσμου.

    Στην περίπτωση λοιπόν, που οι ξένοι που μπαίνουν τις τελευταίες μέρες, “ήρθαν για να μείνουν”, οι αναλυτές τοποθετούν κίνηση της αγοράς για φέτος μέχρι τα επίπεδα των 1.060 μονάδων.

    Διαβάστε επίσης

    Στο ρυθμό της Fitch η αγορά – Αγωνία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο αναβάθμισης

    Μέχρι 180 εκατ. ευρώ το «ταμείο» από τις εισροές των ξένων στην Big Cap το τελευταίο 3ημερο



    ΣΧΟΛΙΑ