• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσαν προοπτική στο ταμπλό που έκλεισε πτωτικά για 3η εβδομάδα

    Xρηματιστήριο Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσαν προοπτική στο ταμπλό που έκλεισε πτωτικά για 3η εβδομάδα

    Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development) – Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)


    Ήπια ανοδικά και με τη σταθεροποίηση της αγοράς να έρχεται στις 865 – 867 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την Παρασκευή στις 866,81 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας η πτώση ήταν της τάξης του 0,85% και ήταν η τρίτη πτωτική εβδομάδα. Με τον τζίρο να θυμίζει κυριολεκτικά καλοκαίρι, διαμορφώθηκε πάνω από τα 37,8 εκατ. ευρώ.

    Μετά το rebalancing στην Alpha, επήλθε η… ρουτίνα της εποχής. Μπορεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινήθηκαν υποτονικά, πλην όμως, στην αγορά υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Ακόμα και τις προοπτικές της οικονομίας να βελτιώσει η Fitch, η αξιολόγηση της οποίας αναμένεται αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), θα πρόκειται για μια σημαντικά θετική εξέλιξη τη στιγμή που επελαύνει το τέταρτο κύμα του κορωνοϊου στη χώρα, εν μέσω θέρους.

    Το καλοκαίρι και στην τουριστική σεζόν η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο να βγει το καλό σενάριο για την ανάπτυξη φέτος, αυτό που προβλέπει ανάκαμψη πάνω από 4%. Ο στόχος για έσοδα 9 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο 50% των εσόδων του 2019 εν πολλοίς θα κριθεί από την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τις άλλες χώρες, σημειώνουν οι επαγγελμαατίες της αγοράς. Κι αν από τις 19 Ιουλίου ανοίγει η Ελλάδα για τους Βρετανούς, η Γερμανία τοποθετεί τη χώρα μας στους «πορτοκαλί» προορισμούς και οι ΗΠΑ το ξανασκέφτονται να θέσουν περιορισμούς στα ταξίδια προς την Ευρώπη.

    Στο επίκεντρο o Ελλάκτωρ καθώς ξεκίνησε σήμερα 16/7 η ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές προς κάθε 2 παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ και με τιμή προσαρμογής τα 1,2630 ευρώ.

    Η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 21/7 και θα λήξει στις 29/7 ενώ η 3/8 είναι η τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων και του δικαιώματος προεγγραφής. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 14%, στα επίπεδα του 1,28 ευρώ

    Κέρδη πάνω από 2,7% καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς ο όμιλος είναι ένα από τα σχήματα (το άλλο είναι ο Μυτιληναίος με την Άβαξ) που  διεκδικεί με αξιώσεις τον διαγωνισμό για την Εγνατία, ενώ ταυτόχρονα απορροφά την Ήρων με στόχο να απορροφήσει τα 35 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤDA που επιτυγχάνει η εταιρία τον χρόνο. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν πάνω από 2%, στα επίπεδα των 9,63 ευρώ.

    Nωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε να ζητήσει μία βελτιωμένη προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και τριών καθέτων οδικών αξόνων της για χρονική περίοδο 35 ετών.

    Από την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση και με βάση τη διαδικασία γίνεται αντιληπτό ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών ήταν μεγαλύτερη από 15%. Γι’ αυτό και ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά από την κοινοπραξία που έχει δώσει την υψηλότερη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή είναι η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects.

    Το ποσό που προσφέρεται δεν έχει γίνει γνωστό σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις η αξία της παραχώρησης στα 35 χρόνια έχει εκτιμηθεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή που έκλεψε την παράσταση ήταν η Λάμδα. Το κλείσιμο την βρήκε στα υψηλά έτους, πάνω από τα 8,09 ευρώ και ηχηρά κέρδη 6,38%. Η διοίκηση της εταιρείας που υπέγραψε τη σύμβαση για την παραχώρηση και εκμετάλλευση του Ελληνικού, ανακοίνωσε ότι έχει συμπεφωνημένες πωλήσεις ακινήτων άνω των 700 εκατ. Ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, εξέλιξη που αναμένεται να απογειώσει τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού.

    Η μετοχή της Alpha, παρά τις διακυμάνσεις και την εναλλαγή προσήμου βρέθηκε στο 1,08 ευρώ και άνοδο λιγότερο από 1%. Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη της ΕΤΕ σε 0,2%, όπως και της Eurobank που έκλεισε επίσης με οριακά κέρδη 0,2%. Στο 1,38 ευρώ ισορρόπησε η μετοχή της Πειραιώς.

    Είναι σημαντικό ότι στο θετικό πρόσημο της αγοράς συνέβαλε η αντίδραση στον ΟΤΕ που κατέγραψε άνοδο πάνω από 1%, στα 14,66 ευρώ, αλλά και στα ΕΛΠΕ που βγήκαν στην αντεπίθεση, έπειτα από μία περίοδο χρηματιστηριακής «διολίσθησης», επιστρέφοντας τελικά πάνω από 5,82 ευρώ. Θετικό το πρόσημο και για τη ΔΕΗ, στα 8,82 ευρώ με 131 χιλιάδες κομμάτια.

    Από εκεί πέρα πτώση 1,5% για την Coca Cola με συναλλαγές… 12.526 τεμαχίων, πάνω από 1% η πτώση για την ΕΥΔΑΠ, ενώ περαιτέρω διολίσθησαν Jumbo, στα 13,70 ευρώ (όσο η τιμή του placement), Μυτιληναίος, στα 14,34 ευρώ και Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ