• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κέρδη 5,2% τον Απρίλιο, με την Alpha να μοιράζει συγκινήσεις – Στο limit down η Αττικής


    Ένας από τους σημαντικότερους στόχους που επετεύχθησαν την Μ. Πέμπτη, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ήταν η παραμονή της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες.

    Παρά την κίνηση στα υψηλά ημέρας που ήταν οι 919 μονάδες, η αγορά δεν έδειξε δυναμική. Παρά την… προαναγγελία αναβάθμισης της οικονομίας, τόσο από την Fitch όσο και από την Moody’s, προβλέποντας αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% για την ελληνική οικονομία το 2022, στην αγορά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.

    Οι τράπεζες, Alpha, ETE και Eurobank, με κλεισίματα που παραπέμπουν σε… εξελίξεις τύπου Morgan Stanley, μπορεί να κινήθηκαν στο «συν», αλλά στην αγορά δεν παύουν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις. Κι αυτό με αιχμή την Τράπεζα Αττικής, αφού τα άσχημα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης οδήγησαν σήμερα στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής και βεβαίως την ένταξή της στο νόμο Χαρδούβελη με κρατικοποίηση ενόψει της εισόδου του ΤΧΣ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει με την απόκτηση εκ μέρους του Ταμείου περίπου του 25%. Πλην όμως, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η μετοχή της Αττικής έκλεισε την Μ. Τετάρτη με κέρδη 30% και σήμερα στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης έγινε η αναστολή διαπραγμάτευσης με το «χαρτί» στο -14,6%, για να κλείσει στη συνέχεια μετά την επαναδιαπραγμάτευσης στο -29,9%, δημιουργώντας για μία ακόμα φορά πλήθος αποριών που απευθύνονται βεβαίως προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως λένε άλλωστε κορυφαία στελέχη της αγοράς, «με τις τράπεζες, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει»…

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,37 μονάδες, δηλαδή όσο και την Μ. Τετάρτη, αλλά με τις συναλλαγές να εντείνονται μετά τις 15.00 διαμορφώνοντας τον τζίρο στα 75,02 εκατ. ευρώ. Tα κέρδη στον μήνα ανήλθαν σε 5,2%.

    Στην Alpha άλλαξαν χέρια περισσότερα από 9,8 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να πραγματοποιεί άλμα στα 1,32 ευρώ, περιοχή την οποία έχει να δει από τον Μάρτιο του 2020.

    Κέρδη για την ΕΤΕ, στα επίπεδα των 2,58 ευρώ, και κίνηση στα 0,788 ευρώ για την Eurobank, τη στιγμή που η Πειραιώς συνέχισε για μία ακόμα συνεδρίαση να υποχωρεί, στην περιοχή των 2,11 ευρώ (πτώση περί το 11%), εν αναμονή των νέων μετοχών στο ταμπλό.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από το γύρισμα στον ΟΤΕ, στα 14,11 ευρώ, που παραμένει ακόμα μακριά από τα υψηλά 52 εβδομάδων, τα 14,60.

    Διευρύνθηκαν, στο μεταξύ, οι απώλειες στον Μυτιληναίο, με κλείσιμο κάτω από τα 15,50 ευρώ.

    Η Μότορ Όιλ, παρά την κίνηση στα 13,19 ευρώ, έκλεισε στο «κόκκινο» και στα 12,85 ευρώ.

    Πάνω από 4% οι απώλειες στην ΕΥΔΑΠ και μάλιστα με όγκο 288 χιλιάδων τεμαχίων.

    Στα 5,78 ευρώ υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ, νέα πτώση 3,5% για την Ελλάκτωρ, στο 1,35, στα 9,41 ευρώ γύρισε η ΔΕΗ, με υψηλό ημέρας στα 9,5 ευρώ.

    Στα όρια των 5 ευρώ η Βιοχάλκο και νέα πτώση για την Aegean, στα επίπεδα των 5,31 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπερταμείο ή ΤΧΣ ο «σωτήρας» της Attica Bank – Στα χέρια του Στουρνάρα η λύση για την τράπεζα

    Tο στοίχημα του Μαΐου για τις ελληνικές μετοχές

    Mytilineos: Στο «ΒΒ» η διαβάθμιση του «πράσινου» ομολόγου από τη Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ