• ΑΓΟΡΕΣ

    Tο στοίχημα του Μαΐου για τις ελληνικές μετοχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    Η παραμονή πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020, δείχνει να επιτυγχάνεται και οι επαγγελματίες της αγοράς φαίνεται να αναζητούν τον επόμενο καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

    Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μπορεί να εστέφθη από επιτυχία, αλλά δεν παύει να αποτελεί εκκρεμότητα το πότε θα μπουν οι νέες μετοχές στο ταμπλό. Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για είσοδο των νέων μετοχών στο ταμπλό στο τέλος της επόμενης εβδομάδας μένει να επιβεβαιωθούν, αφού από μέρα σε μέρα αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι και εκείνη που έχει τον τελευταίο λόγο.

    Μέχρι τότε όμως (σ.σ. και με δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι κλειστό για πέντε μέρες λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς), η αβεβαιότητα θα υφίσταται, αφού με την είσοδο των νέων μετοχών δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν να επωφεληθούν κατοχυρώνοντας ρευστότητα μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η τιμή.

    Καταλύτες και προοπτικές

    Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλος σημαντικός καταλύτης πάνω στον οποίο πάτησε η αγορά ήταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη εβδομάδα για μείωση της εταιρικής φορολογίας και μείωση ταυτόχρονα των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρείες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα, ενώ η απαλλαγή από τον φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.

    Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 (3,2-4,0%) σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρείες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση. Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.

    Ισχυρή ήταν η αντανάκλαση στην αγορά της αναβάθμισης της οικονομίας και των τραπεζών από την S&P. Μπορεί να μην έχει τιμολογηθεί ακόμα όσο θα έπρεπε, αλλά δεν παύει να αποτελεί νέο που θα κατευθύνει ισχυρά χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται τόσο στους δείκτες όσο και στη χώρα. Σήμερα άλλωστε είναι η τελευταία μέρα που η Morgan Stanley είχε τη δυνατότητα να σκανάρει τις ελληνικές μετοχές προκειμένου να εντάξει μία ή μερικές από αυτές στους δείκτες της.

    Το καλό σενάριο θέλει εισροές που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κι έπειτα. Οπότε, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, ο επόμενος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει ψηλότερα την αγορά μετά το Πάσχα είναι η ένταξη συγκεκριμένων μετοχών στους δείκτες της Morgan Stanley.

    Τον επόμενο μήνα, τέλος, δεν αποκλείεται μία ακόμα έξοδος της χώρας στις αγορές, ανοίγοντας κάποια από τις παλαιές εκδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ