• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Φορτσάρει η αγορά, πάνω από 2% τα κέρδη στο ταμπλό


    Με σχεδόν διπλάσιο τζίρο σε σχέση με χθες την ίδια ώρα έπειτα από 4,5 ώρες συναλλαγών, περί τα 77 εκατ. Ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δείχνει σημάδια ζωής έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις μέσα στον Δεκέμβριο. Αν κλείσει με θετικό πρόσημο η σημερινή (συνεδρίαση) θα είναι η δεύτερη ανοδική του μήνα και ο μήνας έχει… 11, παρακαλώ!..

    Η αγορά λοιπόν, αντιδρά στις 881 μονάδες και τα κέρδη πλησιάζουν το 2%, κινούμενη προς το παρόν στα υψηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Με τις συναλλαγές πάνω από τα 77 εκατ. Ευρώ, έχουν γίνει πάνω από 12 εκατ. Ευρώ πακέτα. Επέστρεψε η Eurobank στις προσυμφωνημένες συναλλαγές του 1 εκατομμυρίου τεμαχίων, αλλά και η ΕΤΕ με 1,007 εκατ. Τεμάχια.

    Ο τραπεζικός κλάδος αντιδρά στις 858 μονάδες και με κέρδη κοντά στο 4%, ως αποτέλεσμα του σχεδίου Ηρακλής, όπου οι κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, που στην πορεία μπορεί να αυξηθούν, αποτελούν το εχέγγυο για να πετύχει το σχέδιο. Κι αυτό αρέσει στους επενδυτές, αφού διασφαλίζεται το εγχείρημα ξεκαθαρίσματος των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.

    Το καλό κλίμα στις τράπεζες διαχέεται και στους υπόλοιπους κλάδους με τον Big και Mid Cap να καταγράφουν κέρδη κοντά στο 2%. Σημειωτέον, ότι από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση μία μόνο μετοχή υποχωρεί κι αυτή οριακά, η Coca Cola. Κατά τα άλλα, η ΔΕΗ ενόψει των ανακοινώσεων για το business plan ενισχύεται στα 3,43 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά έτους και κέρδη 4,25%, με την μετοχή να προσεγγίζει τα επίπεδα που είχε όταν ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε ακόμα θυγατρική της. Μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 461 χιλιάδες τεμάχια.

    Αντίδραση μετά τις πιέσεις των περασμένων ημερών και στην Ελλάκτωρ, που αντιδρά στο 1,57 και κέρδη πάνω από 3%, προς τα 9,80 ευρώ κατευθύνεται ο Μυτιληναίος, στα 7,39 η Τέρνα Ενεργειακή και στα 6,74 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα σε θετικό πρόσημο, μετά τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου. Αγοραστές βγαίνουν και στα ΕΛΠΕ, μετά το χαμηλό στα 8,19 ευρώ. Η μετοχή ανακάμπτει στα 8,32 ευρώ. Στα 20,38 ευρώ αντιδρά η Μότορ Όιλ και στα 17,93 η μετοχή της Jumbo.

    Στα καλά νέα της ημέρας η εκτίμηση της  Citigroup ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη δυνατότητα να πλησιάσουν τις… αρνητικές αποδόσεις των Γερμανικών.

    Πάνω από 66 μετοχές ενισχύονται έναντι 25 πτωτικών.

    Οι χρηματιστές λένε ότι θα χρειαστεί προσπάθεια και βεβαίως αγοραστική διάθεση για να κρατηθεί η αγορά πάνω από τη στήγριξη των 855 μονάδων…



    ΣΧΟΛΙΑ