• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι τέσσερις μετοχές που μοιράζουν συγκινήσεις – Πτώση για 4η φορά από τις 19/2

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Στο… τετράγωνο των μετοχών Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στραμμένη η προσοχή της αγοράς.

    Οι διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθεί στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσα από μία σύνθετη διαδικασία που θα προβλέπει reverse split, αλλά και συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών παρελθόντων ετών, κρίνονται απαραίτητες από την αγορά. Άλλωστε, ο Χρήστος Μεγάλου από χθες μετά την ενημέρωση των αναλυτών τέθηκε στη διάθεση των ξένων διαχειριστών για περαιτέρω διευκρινίσεις. Μετά το +26% της μετοχής χθες, σήμερα κατέγραψε απώλειες πάνω από 6%, στα 0,88 ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση εμπεδώνεται η άποψη ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.

    Από την άλλη, η αγορά αναμένει τι θα πράξουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh, μετά τη φημολογία ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης δεν φέρονται διατεθειμένοι να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους στην αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση και να κριθεί επιτυχής, οι Ολλανδοί να καλύψουν τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης. Με αποτέλεσμα να ενισχύσουν τη θέση τους στα 0,90 ευρώ, όταν η μέση τιμή κτήσης για τη μέχρι τώρα συμμετοχή τους υπολογίζεται πάνω από το 1,40 ευρώ.

    Ταυτόχρονα, εκκρεμούν τα πακέτα πώλησης των Ολλανδών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Γιώργος Περιστέρης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται διατεθειμένος να αποκτήσει ισχυρό ποσοστό από το 30% που πωλούν οι Ολλανδοί. Ήδη κοντά στο 8% απέκτησε την περασμένη εβδομάδα η κυρία Μαριάννα Λάτση, στα 11,20 ευρώ. Ο δε κ. Περιστέρης πούλησε 1,86% από τη θέση που έχει στην Τέρνα Ενεργειακή. Το ερώτημα που θέτει η αγορά είναι αν ο κ. Περιστέρης θα συνεχίσει να μειώνει τη θέση του στην Τέρνα Ενεργειακή.

    Οι εξελίξεις αυτές κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως παρά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, τα έσοδα από φόρους ήταν περισσότερα από τον στόχο της κυβέρνησης.

    Επιπρόσθετα, σήμερα ήταν μία ιστορική μέρα για την αγορά. Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια η Ελλάδα δανείστηκε σε ορίζοντας 30 ετών, που σημαίνει ότι μετά το κούρεμα των ομολόγων του PSI τον Μάρτιο του 2012 οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται εκ νέου την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή έδωσε χαμηλό κόστος δανεισμού 1,9%, ενώ μαζεύτηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επενδυτές η εμπιστοσύνη τιμολογείται από ταμπλό μέρα με τη μέρα. Η επαναλειτουργία της αγοράς και της οικονομίας θα φέρει το Χ.Α. στο προσκήνιο των ξένων επενδυτών, σημειώνουν με νόημα.

    Ο Γενικός  Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,36%, στις 857,19 μονάδες) για τέταρτη φορά από τις 19 Φεβρουαρίου. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί τεχνικά ανέπαφο το σενάριο που θέλει τον δείκτη να κινείται προς τις 913 μονάδες.

    Κέρδη πάνω από 2% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα επίπεδα των 13,24 ευρώ και πάνω από 1,95 η άνοδος για την ΔΕΗ, που έκλεισε πάνω από τα 9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ δείχνει να κρατάει τα 13,40 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ που υστερεί σε αντίδραση το τελευταίο διάστημα μένει στα 6,85 και η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ στα 9,58 ευρώ. Αντίδραση, επίσης, βγήκε και στην Aegean, στα 5,45 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, κατοχύρωση κερδών στην Alpha και την ΕΤΕ με απώλειες πάνω από 1% για την πρώτη και λιγότερο στην Eurobank, που μένει σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά της.

    Προς το τέλος δε εντάθηκαν οι πιέσεις στην Jumbo, που έχασε τα 16 ευρώ, ενώ απώλειες πάνω από 1% κατέγραψε η Μότορ Όιλ, στα 12,65 ευρώ και με 151 χιλιάδες τεμάχια όγκο συναλλαγών.

    Διαβάστε επίσης:

    «13άρι» πέτυχε το Δημόσιο με την έκδοση του 30ετούς – Ικανοποίηση στην κυβέρνηση, ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

    Έλλειμμα €3,27 δισ. στον προϋπολογισμό το πρώτο δίμηνο του 2021

    Και νέα έκδοση ομολόγου «βλέπει» η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ