• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι φθηνότερες μετοχές, οι εισηγμένες με cash flow και η… Fed

    Χρηματιστήριο


    Tα επιτόκια μπορεί να παραμένουν ψηλά, αλλά τα έσοδα από τόκους στις τράπεζες υποχωρούν, όπως έδειξαν τα μεγέθη σε ΕΤΕ και Πειραιώς μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ά 3μήνου, εξέλιξη που δεν επηρεάζει την ΕΤΕ ή την Eurobank στο να γράψουν νέα υψηλά (π.χ. πέραν των οκτώ ετών για την ΕΤΕ).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρείται συγκυριακή η μείωση στα έσοδα από τόκους, καθώς η πρόβλεψη για φέτος είναι μεγέθη μεγαλύτερα από φέτος. Στο ά 3μηνο πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε αποπληρωμές δανείων και δανείζονται ξανά από το δεύτερο 3μηνο κι έπειτα.

    Στα καλά νέα για την πορεία των αγορών και κατ’ επέκταση του Χ.Α. είναι ότι η Fed από τον επόμενο μήνα μειώνει τις παρεμβάσεις με αγορές 60 δις. δολαρίων σε 25 δις. απελευθερώνοντας ρευστότητα 35 δις. ευρώ τα οποία θα πέφτουν στην οικονομία, ανεξάρτητα βεβαίως από το χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

    Από εκεί και πέρα, τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης που δημοσιεύτηκαν προσφάτως δείχνουν ότι το Χ.Α. διαθέτει εφεδρείες και μάλιστα ισχυρές από ολόκληρο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

    Υψηλή κερδοφορία και μονοψήφια p/e, αλλά και εταιρείες με γεμάτα ταμεία. Την υψηλότερη ρευστότητα το 2023 είχε με 695,7 εκατ. ευρώ η Καρέλιας και ακολουθούσε η Jumbo με 400,8 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 322,7 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ με 200 εκατ. ευρώ και η Πλαστικά Κρήτης με 103,6 εκατ. ευρώ.

    Θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικός καθαρός δανεισμός) προκύπτει όταν το σύνολο των διαθεσίμων και των τοποθετήσεων σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου υπερβαίνει το άθροισμα των υποχρεώσεων μιας εταιρείας προς τράπεζες και μισθώσεις.

    Ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το 2023 ανήλθε σε 40,8 δις. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα 16,9 δις. ευρώ, σημαίνει ότι ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται πλέον στα 23,9 δις. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, με καθαρό ταμείο, αφαιρουμένων των δανείων, εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η Alpha Αστικά Ακίνητα με περισσότερα από 53,48 εκατ. ευρώ, η AS Company με 13,8 εκατ. ευρώ, η Centric με 17,6 εκατ. ευρώ, η Ιντρακόμ με 91 εκατ. ευρώ, η Mermeren με 2,9 εκατ. ευρώ, η Mevaco με 1,8 εκατ., η Profile με 5,1 εκατ. ευρώ, η Reds με 80,1 εκατ., ο ΑΔΜΗΕ με 5,4 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ με 12,4 εκατ., η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων με 7,42 εκατ., η ΕΥΑΘ με 65,7 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ με 62,8 εκατ. ευρώ και η Ιντρακάτ με 97 εκατ. ευρώ.

    Από τις πιο φθηνές περιπτώσεις εισηγμένων λόγω αποτελεσμάτων εμφανίζεται η ΕΚΤΕΡ με p/e 5,5 φορές. Η Flexopack έχει p/e μόλις 6,2 φορές με τη διοίκησή της να πολιορκείται για placement. Οι Μύλοι Λούλη έχουν 6,38 φορές. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν σημαντικά καθώς η διοίκηση της εταιρείας είχε «κλειδώσει» το επιτόκιο των δανείων της, αποδεσμεύοντας έσοδα που ανέβασαν την κερδοφορία της.

    Η AS Company έχει p/e 7,8 φορές, ενώ έχει μπροστά της 0,1368 ευρώ.

    Επίσης, παρά τα μειωμένα κέρδη η Ελινόιλ διαθέτει p/e 9 φορές. Κάτω από 10 φορές το p/e της ΕΛΒΕ, η οποία θα κάνει επιστροφή κεφαλαίου 40 λεπτών.

    Πάνω από 10 φορές το p/e για Πλαστικά Κρήτης, Εβροφάρμα, Space, Δάιος, ΟΛΘ και Καρέλιας.

    Πάνω από 12 ή 13 φορές το p/e για ΓΕΒΚΑ, Ίλυδα, Jumbo ή Mevacο.

    Διαβάστε επίσης:
    Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων

    Μητσοτάκης: Βόλτα στο Μαρούσι – Συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες

    Αγγελική Φράγκου: Συνεχίζει την αναδιάρθρωση του στόλου της – Θεαματικά κέρδη για την μετοχή στο τετράμηνο – mononewsTV



    ΣΧΟΛΙΑ