• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γκρεμίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές – Κάτω από τις 880 μονάδες πάλι ο Γενικός Δείκτης


    Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία αντίστασης κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία, για μία ακόμα μέρα ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Ο Dax έσπασε νωρίτερα τις 15.000 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 14.936 μονάδες, με την στήριξη να βγαίνει στις 14.800

    Οι απώλειες είναι σχεδόν 263 μονάδες και η ποσοστιαία πτώση 1,7%.

    Τι συμβαίνει με το Χ.Α.;

    Κατ’ αρχήν ψυχραιμία, διότι προ δεκαημέρου που ξεκίνησε η διόρθωση με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η αγορά δεν δοκίμασε καν τη στήριξη των 950 μονάδων, ενώ σήμερα υποχωρεί στις 874 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει ξαναδεί.

    Το άλλο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα ξένα χρηματιστήρια λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο το οποίο προελαύνει πάνω από τα 83 δολάρια δεν υπάρχει καταλύτης αντιστροφής της τάσης, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

    Από τότε και μετά η κατάσταση αλλάζει, αφού ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τις αμερικάνικες εισηγμένες. Τα αποτελέσματα 9μήνου, εν πολλοίς είναι αυτά που θα καθορίσουν τις επενδυτικές επιλογές της επόμενης χρονιάς.

    Μέχρι τότε, οι χρηματιστές συνιστούν ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δεν καταγράφει τις απώλειες που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού προς το παρόν οι απώλειες ελέγχονται σε λιγότερο από 1% και όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ημερών, ενδοσυνεδριακά, μπορεί να εκδηλωθούν αγορές εξαιτίας των φθηνών αποτιμήσεων.

    Μένει να φανεί, αν θα υπάρξει σχετική επιβεβαίωση και σήμερα…

    Κατά τα άλλα, το ταμπλό έχει κοκκινήσει, με την Άλφα στο -1% ΑΛΦΑ 2,55% 1,61, την Εθνική στο -1,57%, την Eurobank στο – 0,43% και την Πειραιώς στο – 1,13%.

    Ελεγχόμενες απώλειες στα 9,11 ευρώ για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, αλλά και στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,54% 11,22, στα 8,73 ευρώ.

    Ισχυρότερες οι πιέσεις στην Coca Cola, που σημειώνει πτώση 1,8%, τα ΕΛΠΕ 1,7%, η Λάμδα 1%, η ΜΟΗ 1,5% ΜΟΗ 2,17% 26,36, ο Μυτιληναίος 1,3%, ο ΟΠΑΠ 0,89%.

    Μικρή η αναλαμπή που βγαίνει στον ΟΤΕ που μένει να αποδειχθεί αν θα είναι η μετοχή που θα φρενάρει σήμερα τις όποιες απώλειες καταγραφούν στον γενικό δείκτη.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Πού οφείλεται η αντίδραση – Απτόητη η ΔΕΗ, πάρτι στα small caps



    ΣΧΟΛΙΑ