• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γύρισε πτωτικά η ΔΕΗ, αδύναμες τράπεζες και εντολές πώλησης σε Jumbo

    Jumbo

    Απόστολος Βακάκης


    Καθαρά πτωτικό το σημερινό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο, για μία ακόμα φορά, με την αγορά να αποτελεί μέρος του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αυτού της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες, που συμπαρασύρει ανοδικά τον πληθωρισμό κι ενδεχομένως και τα επιτόκια σε δεύτερο χρόνο, επηρεάζοντας δυσμενώς, στο υποθετικό σενάριο, υπερδανεισμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα.

    Όμως, διερωτώνται τραπεζικές πηγές, πώς είναι δυνατόν να έχει βάση κάτι τέτοιο όταν α) την περασμένη εβδομάδα για δυο αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών κατατίθενται σε δύο μέρες προσφορές σχεδόν 3 δισ. ευρώ και β) ένα από τα μεγαλύτερα fund παγκοσμίως που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, το Macquire καταθέτει προσφορά 2,11 δισ. ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, κατά 0,50%, στα όρια των 900 μονάδων με τις συναλλαγές ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με χθες στα 3,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. 5,5 εκατ. ευρώ είχαν γίνει στο πρώτο ημίωρο).

    Στο 1,15 ευρώ υποχωρεί η Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57, στα 2,51 η ΕΤΕ, στα 0,83 η Eurobank και στο 1,38 ευρώ η Πειραιώς, με απώλειες, λιγότερο του 1%, αλλά με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης και της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 που πρωταγωνίστησε χθες, υποχωρεί στα 10,48 ευρώ στο ξεκίνημα, ενώ η πτώση συνεχίζεται στην Ελλάκτωρ, πάνω από 2%, στα 5,86 ευρώ υποχωρούν τα ΕΛΠΕ και στα 13,24 ευρώ η ΜΟΗ ΜΟΗ -1,23% 25,80.

    Στα 12,85 ευρώ και πτώση 1,7% στο ξεκίνημα για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26, διάγοντας μία από τις χειρότερες χρονιές χρηματιστηριακά και στα 15,57 οι απώλειες οδηγούν τον Μυτιληναίο.

    Από εκεί και πέρα αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στα 13,04 και 16,19 ευρώ αντίστοιχα, με πτώση κάτω από 1%. Τέλος, στα 28,87 ευρώ υποχωρεί η Coca Cola, μετοχή με βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

    Πλέον, τάση δεν υπάρχει και η προσμονή της αγοράς αφορά στην ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Καταλύτες πια, υπάρχουν, σχολιάζουν οι χρηματιστές (αναθεώρηση ΑΕΠ, αποκρατικοποιήσεις), για τους οποίους το Χ.Α. συνεχίζει να κωφεύει…



    ΣΧΟΛΙΑ