Το πρώτο κλείσιμο της αγοράς μετά από 15 χρόνια πάνω από τις 1.800 μονάδες, είναι γεγονός.

Το κλείσιμο της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση βρίσκει τον γενικό δείκτη στις 1804,06 μονάδες και με κέρδη 1,02%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 172 εκατ. ευρώ.

1

Με +3% στην εβδομάδα ο δείκτης.

 H αγορά κατέγραψε νέα υψηλά 15ετίας (3 Μαΐου 2010) και υψηλό κεφαλαιοποίησης από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 3.131 μονάδες.

Παράλληλα, η προοπτική μιας νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενσωματώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής καθώς η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων βρίσκεται σε τροχιά υπεραπόδοσης υποστηρίζοντας το σενάριο μια θετικής αναθεώρησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα από τις θετικές εξελίξεις ή τους οιωνούς θετικών εξελίξεων στο εξωτερικό η εικόνα της κερδοφορίας των εγχώριων εισηγμένων επανέφερε στο προσκήνιο τις επιδόσεις των εταιριών και την δυνητική τους αξία με βάση τα επικαιροποιημένα θεμελιώδη.

Η αντίδραση της Παρασκευής βασίστηκε στην κούρσα του Μυτιληναίου που έκλεισε με κέρδη πάνω από 4% (τιμή στόχος στα 62 ευρώ από την Μorgan Stanley), ΔΕΗ +1,17%, Coca Cola με κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 17,2 δις. ευρώ (!) με άνοδο 2,3%, Άλφα +1,60% και Jumbo +1,91%.

Πάνω από 434 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στον Μυτιληναίο, με την μετοχή στα 43,90 ευρώ στα 5,52 η Πειραιώς με 4,2 εκατ. τεμάχια, σχεδόν 9 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Άλφα, με την μετοχή να κλείνει στα 2,60 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν νέα πολυετή υψηλά.

Στα 10,19 ευρώ η ΕΤΕ με οριακά κέρδη και 2,059 εκατ. τεμάχια, στα 2,60 ευρώ η Eurobank με 5,5 εκατ. τεμάχια.

Με σβηστές μηχανές στα 13,87 ευρώ η ΔΕΗ και νέα απόπειρα διάσπασης των 14 ευρώ.

Σχεδόν 170 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στο Jumbo με την μετοχή στα 28,78 ευρώ.

Κατά τα άλλα +3,24% η μετοχή της Ιντραλότ, στο 1,08 ευρώ εν αναμονή ανακοινώσεων για  deal, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, ενώ ισχυρή άνοδο έδωσε και η μετοχή της Όπτιμα +3,06% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ά 3μήνου.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στην βασική ζώνη αντίστασης (1.780-1.800 μονάδες) σβήνοντας τις διακυμάνσεις από την κατοχύρωση κερδών με συσσώρευση χαμηλού εύρους.

Η απορρόφηση της προσφοράς και η διαχείριση του βάθους της διόρθωσης αποτελεί ένδειξη της ισχύος των αγοραστών οι οποίοι σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας -ή κοντά σε αυτό- με συνεχόμενες καταγραφές υψηλών 15 ετών.

Η άνοδος έχει αφήσει διαγραμματικές εκκρεμότητες στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης ξεκινώντας με ανοδικό χάσμα (1750 – 1761) περιοχή η οποία πλέον αποτελεί την νέα ζώνη στήριξης της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές υποδεικνύουν ακόμα ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον 20 – 30 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο η περιοχή των 1.800 μονάδων δείχνει ότι θα απαιτήσει την συνδρομή υψηλότερων συναλλαγών για την διαφυγή της.

Επί του παρόντος όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, η έξοδος των κερδισμένων χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά του Απριλίου πραγματοποιείται με τρόπο που δεν αλλάζει τα δεδομένα και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστηρίζει την διάχυση της ανόδου σε περισσότερα χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζεται η κόπωση της δυναμικής της τάσης μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου.

Ως εκ τούτου θα αναμέναμε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς ανόδου για την συνέχεια με τους αγοραστές να διατηρούν το πλεονέκτημα στις κινήσεις.

Διαβάστε επίσης

Eurobank Equities για Quest: Ανοδικές αναθεωρήσεις εκτιμήσεων και ελκυστικό valuation

Morgan Stanley για Μetlen: Τop Pick και νέος στόχος τα €62 για τη μετοχή

ΔΑΑ: Στις 16 Μαΐου ξεκινά η διαπραγμάτευση 9,5 εκατ. νέων μετοχών από την ΑΜΚ