Ο χρυσός επεκτείνει τις απώλειες του μετά από μια ιδιαίτερα ασταθή συνεδρίαση, μία μέρα μετά τη χειρότερη πτώση πολλών ετών, καθώς η ράλι του φέτος θεωρήθηκε υπερβολικά έντονη και γρήγορη.

Το spot του χρυσού κινήθηκε νευρικά, φτάνοντας στα υψηλά έως τα 4.161,17 δολάρια και υποχωρώντας μετά έως και 2,9% λίγο πάνω από το όριο των 4.000 δολαρίων. Αυτή την ώρα έχει επιστρέψει πάνω από τα 4.100 δολάρια ανά ουγγιά.

1

Τα futures του χρυσού των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο έκλεισαν 1,1% χαμηλότερα στα 4.065,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα περίπου 4.400 δολάρια ανά ουγγιά, οι τιμές θεωρήθηκαν «λίγο υψηλές», σύμφωνα με τον Darwei Kung της DWS Group, ο οποίος τόνισε ότι η προσωρινή διόρθωση δεν αλλάζει την μακροπρόθεσμη αισιοδοξία για το χρυσό. Η υποχώρηση έθεσε φρένο στις γρήγορες ανόδους που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου, οι οποίες είχαν τροφοδοτηθεί από το λεγόμενο «debasement trade» και τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε τουλάχιστον μία σημαντική μείωση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Το χρυσό παραμένει αυξημένο περίπου 55% φέτος.

Οι λιανικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, με εικόνες από ουρές έξω από καταστήματα χρυσού να γίνονται viral και τον όγκο επιλογών σε ETFs και futures να αυξάνεται σημαντικά. Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας και η αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο ενίσχυσαν τη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους από το δολάριο.

Μετά την πτώση της Τρίτης, η Citigroup μείωσε την υπεραπόδοση στο χρυσό και αναμένει περαιτέρω συγκέντρωση γύρω από τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά.. Το ασήμι υποχώρησε 0,8% μετά από πτώση 7,1% την Τρίτη, ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 5,8% στη μεγαλύτερη κίνηση από το 2020 και το παλλάδιο κατέγραψε επίσης κέρδη.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Κέρδη εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ

Elon Musk: «Πόλεμος» με τον Υπ. Μεταφορών για τη θέση του διοικητή της NASA

ΥΠΕΝ: Η Εθνική Τράπεζα ανάδοχος αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στο νησί της Χίου με €1,31 εκατ