• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί ΕΛΠΕ και ΜΟΗ απομάκρυναν τον δείκτη από τις 630 μονάδες – Τι ανησυχεί τους ξένους μία μέρα μετά το roadshow


    Κλείσιμο στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις 624,62 μονάδες, με απώλειες 0,90% και συναλλαγές στα 46,8 εκατ. ευρώ.

    Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί και «λαιμητόμος», ειδικά για όσους μπήκαν χθες που θεώρησαν ότι οι αποτιμήσεις είναι φθηνές, αλλά και σήμερα για εκείνους που θεώρησαν ότι θα έρθει αντανακλαστικού χαρακτήρα αντίδραση. Δεν συνέβη τελικά τίποτα από τα δύο. Όσοι επενδυτές παρασύρθηκαν από το ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη ή το ενθαρρυντικό άνοιγμα της Wall,  η επιτάχυνση των ρευστοποιήσεων στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης προκάλεσε bear trap πρώτου μεγέθους στο ταμπλό.

    Χθες ολοκληρώθηκε το roadshow του Χ.Α., όπου κατά τις πληροφορίες, τουλάχιστον όπως μετέδωσαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες, δεν φάνηκε να στέφθηκε από επιτυχία. Ίσως, το γεγονός ότι δεν υπήρχε η παρουσίαση από κοντά, αφού η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, να επηρέασε την ενημέρωση που θα ήθελαν να περάσουν στους δυνητικούς ξένους επενδυτές οι εκπρόσωποι των εισηγμένων. Ταυτόχρονα χθες, την ίδια μέρα που κυκλοφορούσαν φήμες για νέο  lockdown ή που άρχισε να αποτιμάται από τις αγορές το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κυκλοφόρησε έκθεση ξένου οίκου που κατέτασσε το Χ.Α. στην πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης τόσο για φέτος, όσο και για το 2021 με βάση τις προσδοκίες για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς.

    Είναι σημαντικό, πάντως, ότι σήμερα εγκρίθηκε η υλοποίηση του προγράμματος SURE, ύψους 100 δισ. ευρώ, από την Κομισιόν για τις χώρες που έχουν υποστεί απώλεια θέσεων εργασίας λόγω του κορωνοϊού.

    Πλην όμως, ούτε η διαβεβαίωση Σταϊκούρα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown φάνηκε να καθησυχάζει τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την πορεία των τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος κράτησε τη στήριξη των 300 μονάδων (301 στο κλείσιμο με απώλειες 0,6%).

    Πιέσεις βγήκαν και σήμερα στην ενέργεια και ειδικά στις πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς όσο βαθαίνει η υγειονομική κρίση τόσο πλήττονται οι μεταφορές. Πτώση 4,34% για την Μότορ Όιλ, στα 10,36 ευρώ και 3,85% για τα ΕΛΠΕ, στα 4,75 ευρώ. Οι δύο μετοχές κινούνται σε χαμηλά που παραπέμπουν στον περασμένο Μάρτιο.

    Νέες πιέσεις και στον ΟΠΑΠ, 3,19%, στα 7,75 ευρώ, υπό τον φόβο ματαίωσης αθλητικών γεγονότων, κάτι που αν συμβεί θα επηρεάσει τη διεξαγωγή του στοιχήματος.

    Κατά τα άλλα, ισχυρές πιέσεις πάνω από 2% βγήκαν και σήμερα στην Aegean, με το «χαρτί» να πιέζεται στα 3,32 ευρώ, παρά την ενθαρρυντική κίνηση στα 3,48 ευρώ.

    Πάνω από 2,2% η βουτιά στην Ελλάκτωρ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ο ολλανδικός όμιλος συνεχίζει να μαζεύει κομμάτια. Η μετοχή έκλεισε στο 1,30 ευρώ, διακινώντας 613 χιλιάδες κομμάτια.

    Αρνητικό πρόσημο και πτώση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για την Βιοχάλκο, στα 2,43 ευρώ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,29 ευρώ, την ΔΕΗ στα 4,84 ευρώ, τον ΟΤΕ, που έχασε τα 13 ευρώ, και την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,20 ευρώ.

    Αμετάβλητη τελικά η Alpha, στα 0,523 ευρώ, οριακές απώλειες στο 1,10 για την ΕΤΕ,  πτώση πάνω από 1,7% για την Πειραιώς στο 1,08 και 1,10% για την Eurobank, στα 0,36 ευρώ.

    Αντίδραση βγήκε στον Μυτιληναίο, στα 8,73 ευρώ, με όγκο πάνω από 244 χιλιάδες κομμάτια, την Jumbo στα 15,35 ευρώ και την Coca Cola, στα 21,17 ευρώ.

    Από τις μετοχές τέλος που διακινήθηκαν, 58 έκλεισαν με πτώση και 37 με κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ