• Οικονομία

    Κομισιόν: Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα SURE

    • NewsRoom
    εκστρατεία

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μέσου χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 100 δισ. ευρώ (SURE), το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να μετριάσει τον κίνδυνο ανεργίας εν μέσω πανδημίας και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, χαιρέτισε σήμερα η Κομισιόν.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, προηγήθηκαν η οριστικοποίηση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης και οι υπογραφές όλων των κρατών μελών για τις συμβάσεις εγγύησης με την Επιτροπή, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ. Η οικειοθελής δέσμευση εγγυήσεων αποτελεί σημαντική έκφραση αλληλεγγύης ενόψει μιας κρίσης άνευ προηγουμένου.

    Οι εγγυήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αύξηση του όγκου των δανείων που μπορούν να χορηγηθούν στα κράτη μέλη, ενώ διασφαλίζουν την υψηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ένωσης και την ισχυρή θέση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει προτάσεις στο Συμβούλιο για την έκδοση αποφάσεων για παροχή χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 87,3 δισ. ευρώ σε 16 κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE.

    Αφού το Συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις αυτές, η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας.

    Ειδικότερα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, καθώς και με άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θέσει σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους.

    Επικουρικά, το SURE μπορεί να χρηματοδοτήσει και ορισμένα υγειονομικά μέτρα, ιδίως στον χώρο εργασίας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή στην κανονική οικονομική δραστηριότητα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ