• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΕΤΕ, Eurobank, Jumbo και ΕΥΔΑΠ ξεκλείδωσαν τη διαφυγή πάνω από τις 910 μονάδες

    Φωκίων Καραβίας-Επικεφαλής EUROBANK


    Υπερδιπλάσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο έφερε το rebalancing στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE / Russell, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σχεδόν στα 127 εκατ. ευρώ.

    Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε ένα ακόμα ράλι με κέρδη 1,9%, στα 2,64 ευρώ, ενώ με κέρδη 1,3% έκλεισε η Alpha Bank, στα 1,17 ευρώ.

    Στα 0,86 ευρώ, με άνοδο 1,7%, κινήθηκε η Eurobank, ενώ στα 1,41 ευρώ, με οριακά κέρδη, βρέθηκε η Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα, η Jumbo, λόγω αποτελεσμάτων, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 3,6%, ενώ κατά 3,9% ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ που βρέθηκε στα όρια των 8 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, δεν έλειψαν οι κινήσεις profit taking και τα πάνω κάτω σε μία μέρα που και πάλι η απουσία εμπιστοσύνης ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής.

    Οι βασικοί λόγοι ανισορροπίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις ξένες αγορές είναι δύο.

    Πρώτον, η μετάλλαξη Δ που θεωρείται ότι θα φρενάρει τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάκαμψης. Ήδη η Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο 6% το  2021 από 6,3% προηγουμένως, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, την αμερικάνικη και την κινεζική. Ο οίκος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την Ευρωζώνη, βλέποντας ανάπτυξη 5,2% φέτος από 5% προηγουμένως.

    Και δεύτερον, η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για μία οικονομία, όπως η ελληνική. Υψηλό χρέος, εξάρτηση από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με τη συζήτηση για την παύση της δημοσιονομικής επιτήρησης να μην έχει καν ξεκινήσει, ενώ στη Γερμανία σε δύο εβδομάδες διεξάγονται εκλογές με αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πειθαρχία της Ελλάδας μπορεί να πάνε πιο πίσω μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Έλληνες και ξένοι

    Κι αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, οι ξένοι επενδυτές, όπως προκύπτει από την κίνηση στο ταμπλό, δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Αφενός γιατί κατέχουν το 61% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, αφετέρου θεωρούν ότι είναι υπερεκτεθειμένοι στην ελληνική αγορά.

    Από την πλευρά τους, οι Έλληνες θεσμικοί περιμένουν σήμα διόρθωσης, το οποίο πιθανότατα θα έρθει από το εξωτερικό ως απότοκο των ιστορικών υψηλών που σημειώνουν οι ξένες αγορές. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, θα δώσει καλύτερες αποτιμήσεις για τοποθετήσεις.

    Η κίνηση της αγοράς προς τις 914 μονάδες δεν στέφθηκε από επιτυχία, ειδικά σήμερα που έληξαν οι τριπλές σειρές στα παράγωγα. Μάλιστα, η μετακύλιση θέσεων ήταν τέτοια που ο τζίρος ενισχύθηκε επιπλέον κατά 5 εκατ. ευρώ.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 912,81 μονάδες, με κέρδη 0,40% και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 126,90 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη της αγοράς σε επίπεδο εβδομάδας διαμορφώθηκαν σε 1,3%.

    Είναι σημαντικό ότι η αγορά διατηρεί τη στήριξη των 900 μονάδων, αναφέρουν οι χρηματιστές, αλλά θα πρέπει να δοθεί το σήμα κυρίως από τους Έλληνες θεσμικούς και τα τμήματα asset management των ελληνικών τραπεζών. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα…



    ΣΧΟΛΙΑ