• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μάχη για τις 630 μονάδες – Περιορίζει τις απώλειες η Ελλάκτωρ

    • NewsRoom


    Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται ήπια ανοδικά, μετά τη χθεσινή πανωλεθρία στις αγορές που οδήγησε τον δείκτη Dow Jones πάνω από 600 μονάδες χαμηλότερα, και με το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εντάσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση με οριακή άνοδο, ακολουθώντας το γενικό ρεύμα.

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο το κλίμα σε γεωπολιτικό επίπεδο παραμένει τεταμένο, είτε αυτό αφορά τα ελληνοτουρκικά είτε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, παγιδεύοντας και το ελληνικό χρηματιστήριο και περιορίζοντας τους επενδυτές σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις, αφού δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν δυναμικά υψηλότερα την αγορά.

    Την ίδια στιγμή, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα όποια φοβικά σύνδρομα κινητοποιούνται ιδιαίτερα εύκολα, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στη συνεδρίαση της Τρίτης που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη 2,15% χαμηλότερα και στις 627,56 μονάδες. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη πτώση της Ελλάκτωρ που ξεπερνούσε νωρίτερα το 10% (ώρα 12:19) ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62

    Το οικονομικό κλίμα είναι και αυτό αποθαρρυντικό. Το θέμα κορονοϊός συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς τα μέτρα για τη διασπορά του ιού που λαμβάνονται από χώρες όπως η Βρετανία και η Ολλανδία για όσους επιστρέφουν και από την Ελλάδα επηρεάζουν αναπόφευκτα το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν και στη χώρα μας, με τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την αβεβαιότητα να παραμένει η μόνη σταθερά που υπάρχει στην αγορά.

    Αυτό ακριβώς δείχνει άλλωστε και η αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της φαρμακευτικής AstraZeneca (του λεγόμενου και εμβολίου της Οξφόρδης) κατά της COVID-19 εξαιτίας ανεξήγητης ασθένειας σε συμμετέχοντα στην έρευνα. Ο δρόμος για το εμβόλιο μπορεί να είναι μακρύς και γεμάτος αβεβαιότητες και αυτό δεν αφήνει αδιάφορες τις αγορές, που περιμένουν να δουν την οικονομία να ανακάμπτει κάποια στιγμή.

    Η οικονομική αβεβαιότητα δε δεν αφήνει ανεπηρέαστες, όπως είναι αναμενόμενο, τις τράπεζες, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί «βαρίδι» για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

    Έτσι, όπως επισημαίνει στο σχετικό σχόλιό του στο mononews.gr ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το Γ.Δ. που δεν συγχρονίστηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ωστόσο η αισιόδοξη έκθεση της Eurobank Equities για τις τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες που βλέπει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, αλλά και ενθαρρυντικές προοπτικές.

    Υπό το φως όλων αυτών, ο Γ.Δ. επιχείρησε νωρίτερα να ξαναπιάσει τις 630 μονάδες, με τις τράπεζες να ανακάμπτουν από τις χθεσινές απώλειες, χωρίς όμως να καταφέρει να κρατήσει το θετικό πρόσημο.

    Κέρδη άνω του 1% για την ΕΤΕ, λίγο κάτω από 1% για τη Eurobank, το ίδιο και για την Πειραιώς.

    Ανοδική κίνηση για την Aegean και τον ΟΠΑΠ, σταθερά ανοδικά η μετοχή της Μυτιληναίος που έκανε και χθες τη διαφορά ενώ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 69,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο εν μέσω πανδημίας, οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ.

    Στον αντίποδα, πιέσεις στη ΔΕΗ, στη Μότορ Όιλ, αλλά και στην Jumbo.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ