Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ένα πυκνό κύμα εταιρικών αποτελεσμάτων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 625,33 μονάδες με απώλειες -0,53%, με τις μετοχές των Tenaris (9,48%), FDJ United (8,23%) και Orange (7,46%) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο ενώ αυτές των ARCADIS (-9,55%), Freenet (-8,18%), BE Semiconductor (-7,49%) και Nexans (-7,25%) τη μεγαλύτερη πτώση.

1

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 10.627,04 μονάδες με απώλειες -0,55%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 25.043,57 μονάδες με πτώση -0,93% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι στις 8.398,78 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,36%.

Στον νότο ο FTSE MIB έκλεισε στις 45.794,22 μονάδες με απώλειες -1,22%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 18.017,50 μονάδες με πτώση -0,99%.

Σε επίπεδο εταιρικών εξελίξεων, η Pernod Ricard ανακοίνωσε πτώση 5% στις οργανικές πωλήσεις β’ τριμήνου, λόγω ασθενούς ζήτησης και αποθεματοποίησης σε ΗΠΑ και Κίνα, αν και η επίδοση ήταν καλύτερη από το -7,6% του προηγούμενου τριμήνου.

Η Rio Tinto κατέγραψε σταθερά υποκείμενα κέρδη για το 2025, με αυξημένους όγκους χαλκού και αλουμινίου να αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες τιμές σιδηρομεταλλεύματος.

Η Renault εμφάνισε καθαρή ζημία 10,93 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω λογιστικής επιβάρυνσης 9,3 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τη συμμετοχή της στη Nissan, αν και τα έσοδα αυξήθηκαν 3%.

Η Nestlé ανακοίνωσε πτώση 17% στα ετήσια καθαρά κέρδη, επηρεασμένη από αναδιαρθρώσεις και ανακλήσεις προϊόντων, ενώ η Zurich Insurance πέτυχε ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας 8,9 δισ. δολαρίων (+14%).

Η Airbus σημείωσε ελαφρώς αυξημένα κέρδη, αλλά προειδοποίησε για χαμηλότερες παραδόσεις το 2026 λόγω έλλειψης κινητήρων. Η Air France-KLM κατέγραψε για πρώτη φορά λειτουργικά κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ.

Παρά τη γενικότερη πίεση, η τρέχουσα περίοδος αποτελεσμάτων θεωρείται σχετικά θετική, με περίπου το 60% των ευρωπαϊκών εταιρειών να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις κερδοφορίας.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν απέφεραν πρόοδο, ενώ περιορισμένη ήταν και η εξέλιξη στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πως έχει δώσει 10 ημέρες περιθώριο στον εαυτό του προκειμένου να δει αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη.

Διαβάστε επίσης

Aegean: Ακύρωσε 831 ίδιες ομολογίες του Κοινού Ομολογιακού Δανείου του 2019

Τραμπ: Έδωσα στον εαυτό μου προθεσμία 10 ημερών για να κρίνω αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν

Ιταλία: Η Μελόνι αυξάνει 2% τον φόρο στις εταιρείες ενέργειας με σκοπό να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος