• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έπεσε στα… μαλακά ο Γενικός Δείκτης – Τα «χαρτιά» που αφήνουν υποσχέσεις

    Wall Street


    Παρά την πτώση 1,11% ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών  α) μπορεί να έχασε τις 900 μονάδες, αλλά έκλεισε σε απόσταση ασφαλείας, και β) βγήκαν αντανακλαστικά που «μάζεψαν»  την αγορά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 886 μονάδων και τις απώλειες άνω του 2%.

    Αυτό, τη στιγμή που το ποσοστό πτώσης στις διεθνείς αγορές παραπέμπει σε άτακτη υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά που συνέχισαν να γράφουν και το 2021 οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης και η Wall Street. Ο λόγος ανησυχίας των ξένων είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

    «Πάντως, τα μηνύματα των αγορών είναι  ήδη καθαρά: η επερχόμενη ανάκαμψη οδηγεί ήδη σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτων (των μετάλλων και του πετρελαίου) απειλώντας με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις Κεντρικές Τράπεζες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των επικεφαλής τους, με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να  ομολογεί το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.  Παράλληλα, τόσο η Federal όσο και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για τα υπερτιμημένα στοιχεία ενεργητικού (τα ψηφιακά νομίσματα ανάμεσά τους). Εξελίξεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, μεταθέτοντας χρονικά και την ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου», υποστηρίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας.

    Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι συγκεκριμένες μετοχές επέδειξαν ηχηρά αντανακλαστικά. Κάτι που επιβεβαιώνει την άποψη περί πρόσκαιρης διόρθωσης, η οποία θα μπορούσε να εξαντληθεί στην περιοχή των 870 μονάδων.

    Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, για παράδειγμα γύρισε στο «συν», ενώ με κέρδη πάνω από 1% έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,96 ευρώ, μετά τις αναβαθμίσεις της Euroxx και της Wood με τιμές στόχους 16,5 και 18 ευρώ αντίστοιχα.

    Γύρισμα, επίσης, από τα χαμηλά ημέρας και για την Aegean, που έφτασε μέχρι τα 5,40 ευρώ για να κλείσει περί τα 5,54 ευρώ. Θετικό πρόσημο και κέρδη και για την Ελλάκτωρ, την Άβαξ, το Κρι Κρι, τα Πλαστικά Θράκης (που ανακοινώνουν αποτελέσματα την Τετάρτη), τον Σαράντη και την Centric.

    Ακόμα και η έντονη πτώση στον ΟΤΕ, που οδήγησε το χαρτί στα 14,16 ευρώ, επέστρεψε σε απόσταση ασφαλείας από τα 14,50 ευρώ εν αναμονή της ανακοίνωσης των αυριανών αποτελεσμάτων.

    Από εκεί και πέρα, μεγάλες ήταν οι πιέσεις στις τράπεζες, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβαν από την Fitch, με την Alpha να χάνει το 1,30 ευρώ, η ΕΤΕ, βρέθηκε στα 2,68 ευρώ και η Eurobank στα 0,82 ευρώ. Σημειωτέον, ότι μετά το κλείσιμο της Wall, αναμένονται οι αλλαγές στον MSCI. Όσο περισσότερες μετοχές εισέλθουν στον δείκτη, τόσο θα αυξηθούν οι εισροές που αφορούν στην αγορά.

    Πάνω από 2% οι απώλειες στον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο και πάνω από 1% σε Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και Jumbo.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Συνεχίζει για δεύτερη μέρα στο «κόκκινο», ισχυρές πιέσεις στον Dow Jones

    Fitch: «Βλέπει» νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Ο ακήρυχτος χρηματιστηριακός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ