• Τράπεζες

    Fitch: «Βλέπει» νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Τα «μυστικά» μηνύματα της Fitch και γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα «τόσο - όσο»

    Fitch Ratings


    Ταχύτερα θα βελτιωθούν τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξαιτίας των επικαιροποιημένων σχεδίων βελτίωσης των ισολογισμών τους παράλληλα με την επιτάχυνση της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε σε σημερινή του έκθεση ο οίκος πιστοληπιτκής ικανότητας Fitch.

    «Εκτιμούμε ότι τα πιστοληπτικά προφίλ της Eurobank (‘B-‘/Positive), της Εθνικής Τράπεζας (‘B-‘/Positive), της Alpha Bank (‘CCC+’/Positive) και της Πειραιώς (CCC+) θα βελτιωθούν ταχύτερα λόγω των επικαιροποιημένων σχεδίων τους, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την οποία αναμένουμε να ενδυναμωθεί περαιτέρω», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος.

    «Τα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών στοχεύουν να επιταχύνουν την μείωση του ποσοστού των προβληματικών δανείων τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα στηριχτεί από την επέκταση του σχήματος Ηρακλής».

    Ο οίκος Fitch ανέφερε ότι τα σχέδια των τραπεζών να προχωρήσουν και σε νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων στη δεύτερη φάση του Ηρακλή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

    «Οι τιτλοπιήσεις αυτές μέσω του Ηρακλή σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες μπορούν να μειώσουν το ποσοστό κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος κάτω από το 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες από το 35% στο τέλος της περυσινής χρονιάς», αναφέρει ο οίκος. Επίσης προσθέτει ότι στις εκτιμήσεις του έχει λάβει υπόψιν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σε moratorium δάνεια 26 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 (το 16% των συνολικών δανείων).

    Η Fitch εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών φέτος και το 2022 θα ενισχυθεί λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφάλειες, «ιδιαίτερα στην περίπτωση της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται συγκριτικά πιο μπροστά στην εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια».

    Διαβάστε επίσης:

    Fitch: Αναβάθμιση αξιολόγησης για Πειραιώς και Εθνική, στο «θετικό» αναβάθμισε τις προοπτικές της Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ