• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έπεσαν αμαχητί ΕΤΕ, Alpha και Ενέργεια – Trading στη ΔΕΗ – Πτώση 2,4% στην εβδομάδα


    Με τον Dow να χάνει 450 μονάδες, ο Dax και οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές πάνω από 1,8%, ήταν θέμα… λεπτών να τσακίσει το κλίμα τελείως και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,01%, (σ.σ. οι απώλειες διευρύνθηκαν στα call auctions, τα τελευταία λεπτά), στις 905,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε λόγω του rebalancing στους δείκτες FTSE, με τον τζίρο να σκαρφαλώνει πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ.

    Οι απώλειες στην εβδομάδα ανήλθαν σε 2,4%.

    Η αγορά χάνει μία, μία τις στηρίξεις της και μάλιστα χωρίς να βγαίνουν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Κι αυτό, σε μία μέρα που οι ξένοι οίκοι ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ. Όμως, η τάση που βγαίνει από τις διεθνείς αγορές δεν αφήνει περιθώρια για διατήρηση του θετικού momentum.

    Αφενός ο S&P βρέθηκε προ ημερών σε νέα υψηλά, αφετέρου ο απόηχος της Fed για αύξηση των επιτοκίων, είναι κάτι που απασχολεί – και φαίνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό, της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της κεντρικής τράπεζας που σήμερα φτάνει τα 120 δισ. δολ. το μήνα.

    Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.

    Σε ότι μας αφοράς ING και DBRS αναγκάζονται να μαζέψουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ. Η συνολική μεταβολή για το 2021 που περιμένει η ING είναι στο +4,7%, αρκετά πάνω από τις επίσημες προβλέψεις, αλλά μόλις 3,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε ετήσια βάση. Οι νεότερες εκτιμήσεις της DBRS, στο βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία στα επίπεδα του 5% φέτος από 4% στην ανάλυση του Απριλίου και στο 4,5% για το 2022 από 3,5% στην αναφορά του Απριλίου.

    Τον Απρίλιο, η εκτίμησή της για τη μεταβολή του ΑΕΠ ήταν στο 3% για φέτος, 4,2% και 1,5% τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα, που εκτιμούσε προηγουμένως η ING.

    Η προσοχή της αγοράς παραμένει εστιασμένη στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία πλέον κινείται πια στα όρια του 1,10 ευρώ αλλά με τον μισό όγκο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Εντονότερη ήταν η πτώση στην ΕΤΕ, που γύρισε στα 2,54 ευρώ, ακολούθως στην Eurobank, που υποχώρησε στα 0,84 ευρώ και λιγότερο η Πειραιώς, που κράτησε δυνάμεις στο 1,53.

    Ακόμα και η Coca Cola που βρέθηκε στα υψηλά 16 μηνών, έχασε τα 31 ευρώ στο κλείσιμο, κλείνοντας με οριακά κέρδη. Στα 9,20 διατηρήθηκε η ΔΕΗ, η οποία προσφέρθηκε για trading, με το χαμηλό ημέρας να ορίζεται στα 9,01 ευρώ και όγκο που είχαν ξεχάσει οι συναλλασσόμενοι, κάτω από τις 100 χιλιάδες κομμάτια.

    Από εκεί και πέρα, πάνω από 2% η πτώση στη Βιοχάλκο, την ΕΥΔΑΠ και 1% για την Μοτορ Όιλ.

    Στα όρια του 2% η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ έχασε τα 13 ευρώ, ο οποίος δίνει την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος.

    Αρνητικό πρόσημο και για τον ΟΤΕ, στα 15,06 ευρώ, τον Μυτιληναίο που γύρισε στα 15,82 ευρώ, τα ΕΛΠΕ που υποχώρησαν πάνω από 3%, στα 6,35.

    Κέρδη στην Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε σχεδόν 1%, στο 1,54 ευρώ, ενώ ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως το Atlas χτίζουν ψηλότερα, στο 1,70 ευρώ και δεν περιμένουν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου που για 120 εκατ. ευρώ θα γίνει στο 0,90.

    Πτώση στα 2,68 ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες κέρδη 8,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021 σημειώνοντας μείωση -21,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ