• ΑΓΟΡΕΣ

    Fed: Σταθερά τα βασικά επιτόκια – Αναμένουν δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), στις ανακοινώσεις της μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης που πραγματοποίησε, τόνισε πως εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη, διατηρεί σταθερά τα μηδενικά επιτόκια, επισημαίνοντας ωστόσο άναψε σήμα ότι περιμένει δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

    Η Fed  διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο μεταξύ 0%-0,25% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων. Δεκατρείς από τους δεκαοκτώ αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μίας τουλάχιστον αύξησης επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023 έναντι επτά των Μάρτιο, έντεκα βλέπουν δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023 και επτά βλέπουν μία κίνηση από το 2022.

    Η πρόοδος των εμβολιασμών μείωσε την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ και σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική στήριξη στους εμβολιασμούς, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν βελτιωθεί. Η αγορά περιουσιακών στοιχείων 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, θα συνεχιστεί ως ότου επιτευχθεί ουσιαστική περεταίρω πρόοδος στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

    Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, έχοντας παρουσιάσει όμως βελτίωση. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους  της Fed ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από τον στόχο της εποχής, αλλά η απασχόληση υστερεί. Η ισχυρή ζήτηση από καταναλωτές και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και υψηλότερες τιμές. Ωστόσο οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τέτοιες καταστάσεις είναι αναμενόμενες, δεδομένης της πρωτοφανούς κατάστασης κατά την πανδημία, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου. Ωστόσο παρατηρούν ότι τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν απογοητευτικά σε σχέση με τις προσδοκίες, με το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ να αυξάνεται στο 5,8 τον Μάιο.



    ΣΧΟΛΙΑ