• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ευκαιρία διαφυγής μέσω MSCI και αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola και Τιτάν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανδρέας Σιάμισιης(ΕΛΠΕ),Mιχάλης Τζαμάζ(ΟΤΕ),Τζέιμς Κουίνσι(COCA COLA),Χρήστος Μεγάλου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ),Δημήτρης Παπαλεξόπουλος(ΤΙΤΑΝ)

    Ανδρέας Σιάμισιης(ΕΛΠΕ),Mιχάλης Τζαμάζ(ΟΤΕ),Τζέιμς Κουίνσι(COCA COLA),Χρήστος Μεγάλου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ),Δημήτρης Παπαλεξόπουλος(ΤΙΤΑΝ)


    Eυκαιρία διαφυγής από το βάλτο της κρίσιμη τεχνικής στήριξης των 850 – 860 μονάδων βλέπουν οι αναλυτές για τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

    Η αγορά θα πάρει μία γερή γεύση από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ά 3μήνου για τα μεγέθη του ΟΤΕ, της Τιτάν, των ΕΛΠΕ της Coca Cola και της Τράπεζας Πειραιώς και ταυτόχρονα θα περιμένει τη λήξη των συναλλαγών στη Wall όπου θα γίνει γνωστό αν ελληνικές μετοχές και ποιες θα ενταχθούν ή θα αφαιρεθούν από τον MSCI ενόψει της αναδιάρθρωσης που θα λάβει χώρα στις 31/5.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, το ενεργειακό κόστος και το μεταφορικό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της Τιτάν , ο ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67  αναμένεται να έχει καλή πορεία με ανάκαμψη της Ρουμανίας, η Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 επίσης αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για παραγωγή και εκτίμηση για ζήτηση, ενώ τα υψηλά κέρδη της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 θα είναι έκτακτα.

    Πιο αναλυτικά, σήμερα πριν το άνοιγμα δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ο ΟΤΕ.

    Η Eurobank Equities «βλέπει» τα EBITDA μετά τις μισθώσεις να αυξάνονται 4,7%. Η Piraeus Securities περιμένει έσοδα 819,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4%, EBITDA μετά τις μισθώσεις 321,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,7% και καθαρά κέρδη 131 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 29%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένονται στα 182 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 11,8%.

    Η Optima Bank περιμένει έσοδα 819 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4% και EBITDA 318 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 123 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22%.

    Η Euroxx περιμένει έσοδα 816,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 3,7%, EBITDA μετά τις μισθώσεις 317 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,2% και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 18%.

    Πειραιώς

    Η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιεύει το δικό της πρώτο τρίμηνο επίσης πριν το άνοιγμα και η Eurobank Equities ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 περιμένει καθαρά κέρδη 357 εκατ. ευρώ λόγω συναλλαγών και άλλων έκτακτων κερδών (συνολικά έκτακτα περίπου 0,5 δισ. ευρώ) με την τάση στις βασικές δραστηριότητες να είναι αδύναμες λόγω των χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους.

    H Optima Bank περιμένει καθαρά κέρδη 457,8 εκατ. ευρώ λόγω έκτακτων κερδών 566 εκατ. ευρώ.

    Στα 480 εκατ. ευρώ είναι η εκτίμηση της Euroxx για τα καθαρά κέρδη και στα 431 εκατ. ευρώ της Beta.

    Τιτάν

    Η Τιτάν επίσης δημοσιεύει πριν το άνοιγμα και η Eurobank Equities περιμένει ένα αδύναμο τρίμηνο με αύξηση πωλήσεων 17% στα 433 εκατ. ευρώ αλλά μείωση EBITDA 20% στα 45 εκατ. ευρώ λόγω υψηλότερων εξόδων παραγωγής και διανομής.

    Η Piraeus Securities περιμένει έσοδα 439,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 18,5%, EBITDA 47,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15% και καθαρά κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 77,2%.

    Η Euroxx περιμένει έσοδα 433 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 17%, αλλά EBITDA 47,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15% λόγω των υψηλότερων ενεργειακών και μεταφορικών εξόδων και καθαρά κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 59%.

    Coca Cola

    Η Coca Cola σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις αναμένεται να δημοσιεύσει πωλήσεις 1,588 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17% λόγω οργανικής αύξησης του όγκου κατά περίπου 5% με τις εκτιμήσεις πάντως της Eurobank Equities να είναι χαμηλότερος.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο λειτουργικό περιβάλλον και στις προοπτικές από την αύξηση του κόστους.

    EΛΠΕ

    Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,11% 8,34 δημοσιεύουν μετά το κλείσιμο και η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 84 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 40% και καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ.

    MSCI

    Εθνική και Μυτιληναίος είναι οι δύο μετοχές που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς και της Societe έχουν ισχυρές πιθανότητες εισαγωγής στον MSCI. Tαυτόχρονα, ανοιχτό είναι το στοίχημα εξόδου από τον ίδιο δείκτη της Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 . Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που θα γίνουν είτε συμπεριλάβουν ελληνικούς τίτλους, είτε όχι εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές. Μετά την αποβολή των ρωσικών μετοχών, η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί θα κατευθυνθεί στις υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI και βεβαίως στις αγορές που διαπραγματεύονται. Η γαλλική τράπεζα στους τελευταίους υπολογισμούς της πιθανολογεί πλέον τόσο για την προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της Mytilineos. Ταυτόχρονα, εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά τη διαγραφή της Jumbo.

    Η Societe εκτιμά ότι οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ξεπεράσουν τα 85 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 103 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 στα 92 εκατ. δολάρια και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 22 εκατ. δολάρια.

    Κάτι τέτοιο θα έχει σαν συνέπεια να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η μείωση κατά 0,025% λόγω της Jumbo θα αντισταθμιστεί με το παραπάνω από την αύξηση στη συνέχεια κατά 0,03% λόγω της ΕΤΕ και 0,027% λόγω της Mytilineos. Μάλιστα, η γαλλική τράπεζα προβλέπει και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να λάβει χώρα το  rebalancing προβλέποντας ότι οι ημέρες που θα επηρεαστούν, είναι 7,3 ημέρες για την ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 , 6,8 ημέρες για τη Mytilineos, 22 ημέρες για τη μετοχή της Jumbo και 33 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68, ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 , Eurobank και Jumbo.

    Διαβάστε επίσης

    Sunlight Group: Αύξηση 54% στον κύκλο εργασιών το 2021, στα 272 εκατ. ευρώ

    Χρηματιστήριο: Η λεωφόρος Αθηνών στην κόψη του… πληθωρισμού, αδύναμες τράπεζες, εντολές σε ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos – Στο +4% η Ιντρκάτ

    Χρηματιστήριο: Στα επίπεδα Μαΐου 2021, πριν την αύξηση κεφαλαίου, η Alpha Bank, στο +7,3% η Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ