• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Coca Cola επαναφέρουν την αγορά στις ράγες των 900 μονάδων

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    Οι αγορές φαίνεται ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα «δύσκολα» στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Η Wall μετά τη χθεσινή πτώση 2% ανακάμπτει με άνοδο 1,37% (ο Dow επιστρέφοντας πάνω από τις 34.000 μονάδες) και ο Dax στα επίπεδα τον 15.200 μονάδων.

    Αντανακλαστικά έδειξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών που από το χαμηλό ημέρας των 880 μονάδων πραγματοποίησε rebound ως τις 903 μονάδες, για να κλείσει χαμηλότερα στις 899,42 και με κέρδη 0,53%, ενώ οι συναλλαγές διατηρήθηκαν και σήμερα πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ.

    Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη παρά την αντίδραση που βγήκε στην Alpha, στο 1,28 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και το 1,30 με όγκο 9,5 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη πάνω από 1% για την μετοχή της Πειραιώς, που βρέθηκε στο 1,60 ευρώ. Όμως, πτώση πάνω από 1,35 για την Εθνική και πάνω από 2% για την Eurobank.

    Από εκεί και πέρα το κλίμα επιβάρυναν οι απώλειες σε Βιοχάλκο και Aegean με πτώση πάνω από 2%. Η αντίδραση της αγοράς την Πέμπτη στηρίχθηκε στη ΔΕΗ και την Coca Cola με κέρδη πάνω από 4% και 1% αντίστοιχα.

    Και όχι μόνο, η κρίσιμη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου πλησιάζει για τα ΕΛΠΕ, κατά την οποία αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου. Οι επενδυτές οδήγησαν τη μετοχή στα επίπεδα των 6,23 ευρώ και με κέρδη πάνω από 2% με το υψηλό 52 εβδομάδων στα 6,60 ευρώ.

    Οι αγοραστές επέστρεψαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή να ανακάμπτει πάνω από 2%. Πάνω από 25 επίσης, ήταν τα κέρδη και στην Ελλάκτωρ, καθώς επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε Λεωνίδα Μπόμπολα και Roggeborgh για την απόκτηση του 12%.

    Πάνω από 25 ήταν ακόμα η αντίδραση στην ΕΧΑΕ, η οποία βλέπει καθημερινά τον τζίρο της αγοράς να σταθεροποιείται πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ψηλότερα και σήμερα το Jumbo, στα 16,28 ευρώ, ενώ θετικό πρόσημο στο κλείσιμο για τον Μυτιληναίο, τον ΟΛΠ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ που μέσα στη μέρα βρέθηκε μέχρι τα υψηλά των 14,73 ευρώ (υψηλά έτους), για να κλείσει με οριακά κέρδη περί τα 14,45 ευρώ και 560 χιλιάδες τεμάχια.  Κέρδη κοντά στο 2% όμως, για την Τέρνα Ενεργειακή που βρέθηκε στην περιοχή των 12,30 ευρώ.

    Η πορεία της αγοράς μπορεί να προβληματίζει τους συναλλασσόμενους, αλλά ήδη διατυπώνονται απόψεις για υπερθέρμανση, η οποία χρειάζεται εκτόνωση. Στα θετικά της ημέρας είναι ότι η διόρθωση μπορεί να είναι κάλλιστα ενδοσυνεδριακή, όπως και έγινε με το stop που μπήκε στο χαμηλό ημέρας, τις 880 μονάδες. Από εκεί και πέρα όμως, το κάτι παραπάνω, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, θέλει συστράτευση όλων των δυνάμεων και ειδικά των τραπεζικών μετοχών που για Πέμπτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται στη σέντρα των πωλητών.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ανοδικό ξέσπασμα στο άνοιγμα της Πέμπτης μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες

    «Παιχνίδια» δισεκατομμυρίων: Η Tesla αναστέλλει τις αγορές με bitcoin – Βουτιά για όλα τα κρυπτονομίσματα

    Γιατί επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο ταμπλό και τα πλάνα των διαχειριστών για τους επόμενους 10 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ