• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Χεντζάρονται» στην Jumbo, «απογειώνουν» ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ


    Και πάλι ντέρμπι η διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 630 μονάδες…

    Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε, λοιπόν, πάνω από τις 631 μονάδες, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,67%, αλλά και τα «μάτια», για μία ακόμα μέρα, στο πάρτι των ξένων χρηματιστηρίων. H Wall, για παράδειγμα, μετά από τρεις μέρες πτώσης, ανακάμπτει με κέρδη 1,89% για τον Nasdaq, 1,79% για τον S&P 500 και 1,69% για τον Dow Jones.

    Το παιχνίδι έχει χαθεί για φέτος, σχολιάζουν οι χρηματιστές, καθώς η αγορά δείχνει εγκλωβισμένη… βράζοντας στο ζουμί της, μεταξύ 600-670 μονάδων, χωρίς διάθεση για πειστική αντίδραση. Ασφαλώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, βαρύνουν το κλίμα, αλλά δεν είναι δυνατόν η χώρα να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, όπως συνέβη με την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, ενώ το χρηματιστήριο παραμένει καθηλωμένο.

    Οι επενδυτές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε μεμονωμένα «χαρτιά», «βγάζοντας χαρτζιλίκι» από την προδιαγεγραμμένη πορεία των μετοχών. Φωτεινές εξαιρέσεις η ΔΕΗ, που έκλεισε την Τετάρτη με κέρδη πάνω από 2% και σε νέα υψηλά έτους, στα 4,49 ευρώ, ο Μυτιληναίος, που βρέθηκε στα 8,20 ευρώ και ατενίζει ψηλότερα, κάτι που έχει να συμβεί από τις 21/2, μετά τα ισχυρά καθαρά κέρδη άνω των 69 εκατ. ευρώ το β’ 3μηνο. Ακόμα και η Ελλάκτωρ, παρά την αρνητική σπέκουλα των τελευταίων ημερών, που προφανώς συνδέεται με την αυριανή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, ανέκαμψε δυναμικά από τα χαμηλά ημέρας που ήταν τα 0,82 ευρώ. Και έκλεισε στα 0,94 ευρώ σε ένα ρεσιτάλ όγκου συναλλαγών, αφού άλλαξαν χέρια 2,3 εκατ. τεμάχια.

    Αντίδραση βγήκε και στις τράπεζες. Η ΕΤΕ, ενόψει πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ή μάλλον ενόψει της νέας απόπειρας πώλησης, ενισχύθηκε πάνω από 2,4%, στα 1,13 ευρώ, με την Alpha να ακολουθεί με κέρδη 1,76%, στα 0,57 ευρώ.

    Ώθηση βγήκε και στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43, λόγω αποτελεσμάτων, με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 8,10 ευρώ.

    Ισχυρά κέρδη για την ΕΥΔΑΠ που, από τα χαμηλά ημέρας των 6,84 ευρώ, έκλεισε με κέρδη πάνω από 4%, στα 7,18 ευρώ. Τα υψηλά μηνός για το «χαρτί» υπενθυμίζεται ότι είναι τα 7,32 ευρώ.

    Η γνωστή και ασφαλής, όπως φαίνεται, διαδρομή για τους επενδυτές και όσους αναζητούν καταφύγια σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως οι τωρινές που βιώνει η χώρα και η αγορά, είναι η Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26, που κινείται σε ένα εύρος 14-16 ευρώ. Η μόνιμη διαδρομή στις πέτρινες μέρες της υγειονομικής κρίσης. Η μετοχή υποχώρησε την Τετάρτη στα 14,62 ευρώ, αλλά το άνοιγμα των σχολείων έπεται…

    Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και στις επαφές που θα έχει την Πέμπτη στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει το πράσινο φως από τους ομολόγους του και ταυτόχρονα θα διαπραγματευτεί δημοσιονομική ευελιξία και για το 2021, αφού οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές έλλειμμα φέτος δίνουν και παίρνουν με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 10%. Μένει να δούμε τι θα κερδίσει για την χώρα και η αγορά να το αξιολογήσει. Πάντως, η Scope Ratings τοποθετεί την ύφεση για φέτος στο 7,8% και την ανάπτυξη για του χρόνου στο 5,2%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 56 ενισχύθηκαν και 35 υποχώρησαν. Ο δε τζίρος έχει μείνει στον… Αύγουστο, αγγίζοντας τα 30,2 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ